Заплахата от възраждането на нацистката идеология по света съществува в резултат на политиката на САЩ и европейските им съюзници, които подбуждат крайнодесни настроения, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след преговори с кубинския си колега Бруно Родригес Париля, съобщи ТАСС.

Руският министър благодари на Куба за взаимодействието по запазването на историческата памет и недопускането на възраждането на нацизма.

"Заплахата от такова развитие на събитията, за съжаление, съществува в резултат на политиката на САЩ и техните европейски съюзници, които по всякакъв начин се опитват да подбуждат националистически, крайно радикални и неонацистки настроения, включително в Украйна, която използват за война срещу Русия", подчерта Лавров.

Външният министър също така добави, че такива настроения съществуват в редица страни от Европейския съюз.

Същевременно Лавров разкритикува САЩ, че са включили Куба в списъка на страните, спонсориращи тероризма.

"Абсолютна аномалия е, когато една държава включва Куба в списъка на спонсорите на тероризма, докато самата тази държава - САЩ, заедно със сателитите си, се опитва да удържи изплъзващата ѝ се хегемония в световните дела с терор, използвайки методите на икономически, финансов и дипломатически тероризъм", заяви външният министър.

Същевременно той отбеляза, че Москва и Хавана продължават да засилват координацията по въпросите, свързани с Латинска Америка и Карибския басейн, и имат интерес да развиват отношения с регионалните организации.

Лавров каза, че Москва и Хавана също ще продължат да се борят за формирането на справедлив многополюсен ред по света.

"От тази позиция ние активно се борим за това неоколониалните практики да останат завинаги в миналото", добави ръководителят на руското външно министерство.

Руският първи дипломат благодари на кубинския си колега за участието в събития, свързани със срещите от по-рано тази седмица в Нижни Новгород на външните министри на БРИКС с партньори.

"Виждаме големи ползи от този вид събития с участието на страни от световното мнозинство - Африка, Латинска Америка, Азия", каза министърът.

Същевременно според Родригес Париля взаимодействието в рамките на БРИКС открива пред участниците ѝ нови възможности от световен мащаб. Той допълни, че кубинските власти продължават да осъждат опитите на Запада да замени съществуващото международно право с нов световен ред, основан на "някакви правила".

"Заедно ще работим и занапред за създаването на по-справедлив, демократичен и многополюсен свят", заяви той, допълвайки, че Хавана, както и преди, осъжда едностранните санкции на Запада срещу Русия, а също така другите опити за изолация на Москва на световната арена.

По-рано днес руски бойни кораби и самолети навлязоха в Карибско море за военни учения, целта на които според някои наблюдатели е да бъде демонстрирана сила на фона на растящото напрежение заради западната подкрепа за Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Си Ен Ен отбелязва, че руските кораби ще извършат петдневно официално посещение на карибския остров - демонстрация на руска сила само на 90 мили от Флорида, докато напрежението нараства между САЩ и Русия заради войната в Украйна. От четвъртък на "широката общественост" в Куба ще бъде разрешено да обикаля фрегатата "Горшков" за четири часа всеки ден в продължение на три дни, твърди дипломатически източник пред CNN. Военни анализатори смятат, че той е способен на мисии на дълги разстояния, борба с подводници и носене на ракети земя-земя и земя-въздух, наред с други оръжейни системи.