Властите в контролираните от кюрдите райони в Сирия обвиниха Турция, че използва неконвенционални оръжия, бял фосфор и напалм, по време на офанзивата си в северните райони на страната, предаде Франс прес.

Агенцията уточнява, че не е успяла да провери по независим начин тези обвинения срещу силите на Анкара или сирийските бойци, които ги подкрепят.

От началото на офанзивата си срещу кюрдска милиция турските войски и сирийските им съюзници са превзели гранична ивица, широка 120 км, в Северна Сирия и боевете сега се водят за град Рас ал Айн.

"В открито нарушение на международното право и международните договори турската агресия срещу (Рас ал Айн) се води с всякакви типове оръжия", заяви в комюнике полуавтономната кюрдска администрация.

"С оглед очевидния провал на неговия план (турският президент Реджеп Тайип) Ердоган използва международно забранени оръжия като фосфор и напалм", се подчертава в текста.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), разполагащ с обширна мрежа от информатори на терен, не можа да потвърди, че са използвани такива оръжия. Правозащитниците обаче са регистрирали ранени с изгаряния, пристигнали през последните два дни в болницата на град Тел Темер, заяви за АФП директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

Кюрдски представители качиха в социалните мрежи кадри, показващи деца с изгаряния, които според лекар от провинция Хасака може би потвърждават, че са използвани подобни оръжия.

Снимка 18+ >>

Призоваваме международните организации да изпратят екипи за изследване на тези рани, заяви говорителят на кюрдско-арабската коалиция СДС Мустафа Бали.

От 9 октомври турската офанзива е взела най-малко 72 цивилни жертви в Сирия и 203 сред бойците на СДС, довела е и до изселване на 300 000 души, сочат последни данни на СЦНПЧ.

Турция: Не разполагаме с такива оръжия

Бойците от групировката СЗН/ПКК (Сили за защита на народа/Кюрдска работническа партия) могат да използват химическо оръжие в Сирия и да хвърлят вината за това върху турските въоръжени сили. Това заяви турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция.

Акар изтъкна, че Турция не разполага с химическо оръжие и това е общоизвестен факт.

Анкара отделя особено внимание не само на сигурността на турските граждани, но и на защитата на мирните жители в Сирия без значение към коя етническа или религиозна група принадлежат, заяви турският министър на отбраната.