Той призова също бойците си да се изтеглят от Турция. Посланието бе прочетено публично по време на празнуването на кюрдската Нова година в град Диарбекир.

Призивът бе отправен след неколкомесечни преговори между силите на Кюрдската работническа партия (ПКК) и турските власти и е смятан за "исторически призив" като част от опита да се сложи край на продължаващия бунт на част от кюрдите срещу властта в Анкара.

Настана време за политика, а не за оръжие. Намираме се в етап, в който оръжията трябва да замлъкнат”, заяви Йоджалан, като допълни, че подкрепя изтеглянето на кюрдските бунтовници от територията на Турция. Своя призив лидерът на ПКК обясни така: „Искам тази война да приключи преди тя да отнеме още животи.”

Над 40 000 са жертвите във въоръжената битка за кюрдска етническа родина в Югоизточна Турция. Йоджалан е с доживотна присъда в турски затвор от 1999 г., когато бе заловен в Кения.

Десетки хиляди кюрди празнуват днес призива за примирие, отправен от лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан. Посланието на Йоджалан бе прочетено на кюрдски и на турски.

Събитието е историческо и за Турция. То ще послужи за отправна точка за решението на кюрдския проблем и ще стане победа за ръководството на страната, начело с премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише „Коммерсант”, цитиран от "Фокус". Смята се, че думите, изречени от Йоджалан, ще циментират мирните преговори с правителството, които напредват неуверено от миналия октомври и ще доведат до разрешаване на дългогодишния конфликт в Турция.