Кубинците гласуват за парламент днес. Това е част от процеса по избора на нов президент, който се провежда в първата половина на тази година, уточнява БНР.

Народните представители, който ще бъдат избрани, ще имат 5-годишен мандат, по време на който обаче няма да получават заплата. Кубинският парламент е с 470 места, за които се състезават 470 кандидати.

Днешните парламентарни избори са първите, след като през 2019 г. кубинците одобриха на референдум нова конституция. В бюлетините няма да фигурират кандидати от опозицията. Избирателите ще имат няколко варианта: да подкрепят всички кандидати, да подкрепят няколко, да подкрепят само един, да се въздържат от гласуване или да подадат невалидна бюлетина.

Новите народни представители ще трябва да решават проблемите на страната, която е в криза. Икономическите трудности доведоха до недостиг на хранителни продукти, гориво, лекарства и електричество. Тези проблеми подхраниха протести през юли 2021 г., за които се смята, че бяха най-големите от революцията на бившия лидер Фидел Кастро през 1959 г.

Важно е също така каква ще бъде избирателната активност. Тенденцията е активността да спада, като паралелно с това се наблюдава нестабилност в обществото.

Новоизбраните народни представители ще се съберат на първото си заседание до 45 дни след изборите. Те ще трябва да изберат новия президент на Куба, който ще е един от депутатите. Очаква се сегашният президент Мигел Диас-Канел да бъде преизбран.

Някои наблюдатели критикуват изборите в Куба и твърдят, че те не са достатъчно прозрачни. Твърди се също така, че в изборния процес няма истинска опозиция и че изборите се контролират от Комунистическата партия, която конституцията от 2019 г. нарича "движещата политическа сила на обществото и държавата".

Кубинските власти защитават еднопартийната система, като казват, че тя е залог за национално единство.