Критично застрашен северноатлантически гладък кит беше открит мъртъв край източното крайбрежие на САЩ, съобщи АП. Нараняванията върху тялото на бозайника съответстват на такива, получени при сблъсък с кораб.

Броят на китовете е по-малък от 360. През последните години те намаляват, отбелязва БТА.

Националната служба за океаните и атмосферата в САЩ съобщи, че е била уведомена за мъртъв кит край Савана, Джорджия, на 13 февруари. Административната служба обяви, че аутопсията на животното е показала травма от удар с тъп предмет, както и фрактури на черепа и че тези наранявания съответстват на удар в плавателен съд.

Съобщението за смъртта на кита идва само няколко дни, след като Националната служба за океаните и атмосферата публикува подробности за мъртъв гладък кит край Масачузетс. В този случай имаше признаци за заплитане в риболовни принадлежности - друга голяма заплаха, пред която са изправени тези бозайници.

Последователната смърт на редките китове и обстоятелствата около тази смърт трябва да мотивират промени в правилата, заявиха многобройни екологични сдружения. Те настояват за по-строга регулация на корабоплаването и търговския риболов.