Генерал-майорът от украинските въоръжени сили Дмитрий Марченко заяви в интервю за проекта "Крым.Реалии", че след като Украйна получи оръжията, обещани й от Запада, Кримският мост ще бъде атакуван.

"Това не е тайна нито за техните военни, нито за нашите военни, нито за техните цивилни, нито за нашите цивилни. Това ще бъде целта номер едно, която трябва да постигнем", каза Марченко. Според генерал-майора на ВСУ е необходимо да се "прекъсне главното "черво" за доставка на резервите" към Крим. "Веднага щом това "черво" бъде отрязано, ще настъпи паника. А тези, които обикаляха там с руски знамена, ще започнат да обикалят с украински. За съжаление, населението там е такова", казва той.

Също така, според Марченко, който ръководи отбраната на Николаев и Николаевска област, след получаването на обещаното от Запада оръжие украинските войски ще могат да започнат контранастъпление и да го завършат до края на лятото. "Просто трябва да ги довършим, имаме темпото, имаме волята, просто ни дайте някои оръжия и ще го направим", каза той.

От началото на войната украински военни и политици твърдят, че има планове за унищожаване на Кримския мост. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече подобни изявления "анонс за възможен терористичен акт, което е абсолютно неприемливо". Руските проправителствени медии публикуваха статии, в които цитираха военни експерти, според които подходите към моста са обезопасени и Украйна не разполага с оръжия, с които да го порази от голямо разстояние.

Строителството на 19-километровия Кримски мост започна през февруари 2016 г. Стойността на съоръжението се оценява на 228 милиарда рубли. През май 2018 г. по моста беше пуснато автомобилно движение, а влаковете започнаха да се движат през декември 2019 г.

Междувременно НАТО потвърди, че Алиансът е готов за дългосрочни доставки на оръжие за Украйна. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг преди втория работен ден от срещата на министрите на отбраната на НАТО.