Кремъл заяви, че решението за замразяване на банкови сметки на финландското посолство и консулствата на страната в Русия е в отговор на неприятелските действия на "колективния Запад", включително и на Финландия, предаде Ройтерс.

Представители на Финландия и Дания казаха по-рано днес, че дипломатическите банкови сметки на двете страни в Русия са били замразени, което принуждава дипломатическите мисии да правят плащания в брой.

Финландия, която има дъга обща граница с Русия, официално стана член на НАТО на 4 април.

Руски посолства в цяла Европа имат проблеми с банковите си сметки, а в отделни случаи се стигна и до конфискации на активи. Тези действия бяха предприети като наказателна мярка срещу Москва заради действията ѝ в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес по повод замразяването на финландските дипломатически банкови сметки: "Това не е инициатива от Руска страна. Ние реагираме на ситуацията, създадена от редица страни от колективния Запад, включително, за наше съжаление, и Финландия."

Той допълни, че Русия никога няма да остави "неприятелски действия" без отговор.

Финландският външен министър Пека Хависто каза вчера пред журналисти в Хелзинки, че на 4 май е изпратил на руските власти нота, с която настоява Москва да гарантира възможността на дипломатическите мисии да функционират. Освен това Хависто е поискал обяснение за замразяването на дипломатическите сметки. Москва все още не е дала отговор на финландския външен министър.

Днес Песков заяви, че реакцията на нотата на Финландия ще бъде повторение на позицията на Руската федерация: "Принципът на взаимност и даване на адекватен отговор на неприятелските действия ще преобладава и занапред в нашите отношения."