Банковите сметки на посолството и на консулството на Финландия в Русия са замразени и страната не е получила обяснение за това от съседката си, предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на финландското министерство на външните работи.

Финландия, която има дълга сухоземна граница с Русия, официално се присъедини към НАТО на 4 април. Това бе историческа промяна на досегашната ѝ политика и предизвика заплаха за предприемане на контрамерки от страна на Москва.

Финландският министър на външните работи Пека Хависто заяви пред журналисти, че банковите сметки са спрели да функционират на 27 април. "Сметките на финландските дипломатически мисии бяха замразени в Русия и в момента не могат да бъдат използвани", каза Хависто и добави, че дипломатическите представителства използват резервите си от пари в брой за разплащания по сметки.

Хависто добави, че Финландия е изпратила на руските власти уведомление на 4 май, в което е поискала от Русия да гарантира възможността на дипломатическите представителства да функционират, както и да ѝ бъде предоставено официално обяснение за замразяването, но досега не е получила отговор.

Руската централна банка не е отговорила на запитване за коментар.