"Нямаме никакво основание да вярваме на това. Все още не знаем в какво състояние е Юлия Скрипал, не знаем дали е направила тези изявления по своя собствена воля или под натиск", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод първото директно интервю, дадено от пострадалата в покушението срещу баща й рускиня.

"Не знаем къде се намира, при какви условия, нито дали правата й са спазвани и дали е дееспособна", добави Песков. Той отново нарече аферата Скрипал "безпрецедентна международна провокация" на Великобритания срещу Русия.

Трийсет и три годишната Скрипал се появи вчера във видео на агенция "Ройтерс", в което казва, че иска да се върне в Русия след възстановяването си, но уточни "в дългосрочен план". Не е ясно дали това означава след две или след двадесет години.

 

Тя допълни освен това, че няма да приеме засега отправяните няколко пъти покани от руското посолство в Лондон за среща. Юлия е с руски паспорт и това е нормално. Но след покушението тя на два пъти вече отказа такава среща.