Кремъл предупреди днес, че всяко разширяване на военната инфраструктура на НАТО в Украйна ще представлява пресичане на една от "червените линии" на руския президент Владимир Путин, а Беларус заяви, че се е споразумяла с Москва за предприемане на общи мерки за противодействие на нарастващата активност на Алианса, предаде Ройтерс.

Беларуският президент Александър Лукашенко, който е близък съюзник на Москва, обвини САЩ, че са изградили центрове за обучение на военни в Украйна, които по думите му, на практика са военни бази. Той каза, че е обсъдил въпроса с Путин.

"Ясно е, че трябва да реагираме на това. Споразумяхме се, че е необходимо да предприемем някакви ответни мерки", каза Лукашенко, цитиран от агенция РИА новости.

Украйна започна съвместни военни учения с участието на войски на САЩ и на други страни от НАТО миналата седмица, а Русия и Беларус проведоха мащабни учения, разтревожили Запада.

Русия се противопоставя остро на идеята за приемане на Украйна в НАТО. Москва обезпокои Киев и Запада по-рано тази година, струпвайки войски по границата с Украйна.

Запитан за какви съвместни действия говори Лукашенко, Кремъл отговори: "Това са действия за гарантиране на сигурността на нашите две държави".

"Президентът Путин нееднократно е засягал въпроса за потенциалното разширяване на инфраструктурата на НАТО на украинска територия и е заявявал, че това ще наруши онези червени линии, които е споменавал по-рано", заяви Кремъл.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отхвърли идеята за "червени линии" на Русия отвъд нейните граници и каза, че Киев трябва да мисли за собствената си сигурност.

"Червените линии" на Путин са ограничени до руските граници", написа министърът в Туитър и добави: "От нашата страна на украинско-руската граница можем сами да решим какво да направим в интерес на украинските граждани, както и за сигурността на Украйна и Европа".