Русия, която провежда "специална военна операция" в Украйна, се старае да запазва градовете и човешкия живот, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю, излъчено по телевизионния канал АТВ на босненската Република Сръбска в сряда и цитирано от ТАСС.

"Разбира се, да се съпостави военния потенциал на Украйна и Русия е много сложно. И вие ще кажете: защо руснаците действат толкова бавно? Защото руснаците не водят война", заяви Песков.

"Ние не водим война. Да водиш война - това е съвсем различно, това е пълно унищожаване на инфраструктурата, това е пълно унищожаване на градовете. Ние не правим това. Ние се опитваме да запазваме инфраструктурата и ние се опитваме да запазваме човешкия живот", обясни Песков.

Още от първия ден на пълномащабната руска инвазия в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин я определи като "специална военна операция". Изказванията на Песков са в противоречие с многобройните сведения за руски удари срещу жилищни сгради и инфраструктура в Украйна.

Говорителят на Кремъл повтори тезите, че Западът е "излъгал" Русия след разпадането на Съветския съюз с разширяването на НАТО и разполагането на натовска инфраструктура на границите на Русия.

Песков каза още, че за първата година от "специалната военна операция" Русия е постигнала редица цели, но "още е необходимо противникът да бъде изтласкан надалеч", затова и военните действия ще продължат.

Вчера Москва призова резервистите си за годишни учения. Документ в този смисъл, подписан от руския президент Владимир Путин, беше публикуван в Държавен вестник.

По силата на указа министерството на отбраната може да издаде съответните указания на военните окръжия, които след това да призоват резервистите на учения, съобщи ТАСС. С оглед на войната в Украйна обаче мнозина резервисти може да се усъмнят дали са викани за учения или биха могли да бъдат изпратени на фронта.

Според чуждестранни оценки Русия има около 2 милиона резервисти, от които до 150 хиляди се твърди, че са изпратени в Украйна. При скорошната мобилизация мнозина млади мъже предпочетоха да избягат в чужбина.

От седмици има очаквания за мащабно контранастъпление на украинската армия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче предупреди да не се очаква твърде много от възможната пролетна офанзива на украинските сили. "Не гледайте на това контранастъпление като на последното, защото ние не знаем какво ще излезе от него", каза Кулеба пред германския вестник "Билд" и допълни: "За да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия".

Зеленски: Няма да оставим и едно късче от нашата земя на врага

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се зарече да възвърне всяко късче от територията, окупирана от Русия, в момент, в който се твърди, че бойците му на фронта са постигнали териториален напредък край оспорвания град Бахмут.

"Ние няма да оставим и едно късче от нашата земя на врага - тиранията няма да властва никъде", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. "Трябва да донесем свобода, сигурност и Европа обратно в цялата украинска земя", допълни той.

Обръщението му беше направено часове след като украинските сили, които водят тежки боеве за контрола над източната част на Донецка област, заявиха, че са изтласкали руските сили на до 2 км на някои места край Бахмут.

"Ние провеждаме ефективни контраатаки там", съобщи командирът на украинските сухопътни сили Олександър Сирски в Телеграм в сряда вечер.

Сирски каза, че части от руските наемнически сили "Вагнер", разположени при Бахмут, са били заменени в някои сектори от редовни руски части. Тези по-слабо подготвени бойни единици сега са били разбити, съобщи командирът, който обаче уточни, че "битката за Бахмут продължава".

Андрий Билецки, основател на украинския батальон "Азов", съобщи в Телеграм, че територията е напълно освободена от руски войници и най-малко две руски бригади са били разгромени, като са били взети и военнопленници.

Докато боевете продължаваха ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че се опасява, че неговата част може да бъде обградена в битката край Бахмут. "С оглед на липсата на боеприпаси "месомелачката" сега заплашва да се обърне в обратната посока", написа Пригожин в Телеграм вчера.

Поради големите загуби в жива сила "Вагнер" е бил принуден да остави защитата на фланга на редовни части от руската армия, които са били изтласкани назад в дълбочина до 2 км.

"Сега има сериозна опасност от обкръжение на "Вагнер" заради срива на фланговете. А фланговете вече показват пукнатини и разпадане", написа Пригожин.