Кремъл определи като неприемливо изказването на президента на САЩ Джо Байдън, който нарече руския си колега Владимир Путин "тиранин", предаде Франс прес.

"Подобен език не подхожда изобщо на държавни глави и е неприемлива за нас", заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

"Ние не приемаме подобен тон по отношение на Руската федерация, по отношение на нашия президент", добави говорителят.

В изказването си Байдън направи сравнение между политиката на Путин и действията на "Хамас преди да поиска десетки милиарди за Израел и Украйна.

"Не можем и няма да позволим на терористи като "Хамас" и тирани като Путин да победят. Отказвам да позволя това да се случи", заяви президентът на САЩ в речта си, текстът на която бе публикуван на сайта на Белия дом.

Байдън каза още, че ще поиска от Конгреса да продължи да изпраща оръжия, от които Украйна се нуждае, за да се защитава срещу руската агресия.  "Украинците имат успех. Когато Путин нахлу в Украйна, той мислеше, че ще превземе Киев и цяла Украйна за броени дни. Измина повече от година и Путин се провали", каза още Байдън.

Според американския президент, в случай че Русия нападне съюзник на САЩ в НАТО, САЩ ще "защитят всеки сантиметър от НАТО". "Би се случило това, което не искаме да се случи", каза Байдън. "Ние не се стремим към това американските войски да се бият в Русия или срещу Русия", допълни той.

Изявлението на Байдън беше коментирано и от официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова. Тя отбеляза, че по-рано Щатите са говорили за "борбата за свобода и демокрация", но сега се оказва, че "това е само изчисление". "Той винаги е бил такъв, те просто измамиха света, криейки се зад ценности, които не съществуват за Вашингтон", каза тя.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев изрази мнението си, като отбеляза, че ръководеният от САЩ свят се плъзга към най-дълбоката пропаст.