Един от мъжете, обвинени в убийството на руската журналистка Анна Политковска, беше помилван, след като е служил в руската армия на фронта във войната с Украйна, предаде ТАСС. Помилването на бившия служител на полицията, осъден на двадесет години затвор през 2014 г., беше потвърдено от адвоката му.

Става въпрос за бившия дознател от отдела за борба с организираната престъпност Сергей Хаджикурбанов, който е от севернокавказката руска република Чечения.

"По моя информация Хажикурбанов е подписал договор с министерството на отбраната и след това е бил помилван", каза адвокатът Алексей Михалчик пред ТАСС. По думите му след изтичане на първия договор, който според ДПА е бил за шест месеца, осъденият е продължил да служи във въоръжените сили на Руската федерация. В момента той е сключил нов договор и заема една от ръководните длъжности в една от бойните части.

"Искам да подчертая, че от самото начало на процеса по делото за убийството на Политковская Хаджикурбанов не се призна за виновен, той все още се смята за невинен, нямаше доказателства за участието му в убийството и затова можем да приветстваме, че човекът е бил освободен поне по този начин", заключи Михалчик.

Анна Политковска беше убита пред жилището си в Москва на 7 октомври 2006 г. Според заключението на съда чеченецът Лом-Али Гайтукаев е получил заповед да извърши убийството и е сформирал престъпна група. В нея са били привлечени началникът на 4 отдел на дирекцията за оперативно издирване към Главното управление на вътрешните работи (ГУВД) Дмитрий Павлюченков, братята Рустам, Джабраил и Ибрахим Махмудови и бившия служител на Регионалния отдел за борба с организираната престъпност на Главна дирекция на вътрешните работи на Москва, Сергей Хаджикурбанов.

Руският журналист Дмитрий Муратов, който е носител на Нобелова награда за мир, заяви пред местни медии, че помилването е пример как систематично се потъпкват правата на жертвите на държавните репресии в Русия, посочва ДПА, цитирана от БТА. Агенцията допълва, че един от обвинените за убийството на Политковска междувременно е починал в затвора.

Семейството на журналистката подозира политически мотив в убийството и все още настоява за пълно разследване по случая. Руската медия "База" публикува в своя канал в приложението "Телеграм" информацията, че помилваният е бил пратен на руско-украинския фронт в края на миналата година.

ДПА отбелязва, че Русия е понесла тежки загуби в първите месеци на войната в Украйна и е започнала кампания по набор на кадри за фронта сред затворниците. На престъпници, някои от които с присъди за тежки престъпления, е била обещана свобода срещу служба в армията.