Кремъл отрече днес твърдението на бившия съветник по въпросите на националната сигурност на Белия дом - Джон Болтън, направено в Туитър, че руският президент Владимир Путин смята, че може да манипулира американския си колега Доналд Тръмп, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Путин не може да манипулира Тръмп", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки изказването на Болтън и допълни: "Това, което Путин мисли за Тръмп, той сам неведнъж го е казвал в многобройни интервюта".

В отговор на въпрос смята ли руският лидер президента Тръмп за лесно поддаващ се на манипулации, Песков увери: "Той не смята американския си колега за такъв".

Болтън нарече Путин "умен, обигран" политик, който не вижда сериозен противник в Доналд Тръмп. Освен това бившият съветник заяви, че руският държавен глава е "посветил живота си на разбирането на стратегическото положение на Русия в света", а за американския президент изтъкна, че" не обича да чете по тези въпроси или да учи за тях", отбелязвайки трудността на ситуацията в САЩ.

Това се случи часове, след като бяха публикувани извадки от книгата на Болтън "Стаята, където се случи това: мемоари от Белия дом", която трябва да бъде публикувана до дни, но вече разбуни духовете. В нея той пише, че Путин трябва да се е "смял неспирно" над американския си колега след срещата на върха в Хелзинки през 2018 г, пише британският вестник The Independent, цитиран от "Фокус". 

Освен всичко друго, Болтън твърди, че Тръмп не е искал да предприема мерки по адрес на руската агресия срещу САЩ и техните интереси. В Хелзинки застана на страната на руския лидер и се противопостави на заключенията на собствените си специални служби относно намесата на Москва в изборите през 2016 г. в САЩ.

"Това не е начинът за изграждане на отношения с Русия и Путин трябва да се е смял на глас колко лесно управлява всичко в Хелзинки", пише Болтън.

В книгата той твърди още, че американският е помолил китайския си колега Си Цзинпин, по време на срещата им на съмита на Г-20 в Япония миналата година, да помогне за преизбирането му за втори мандат на изборите през ноември т.г.

Според Болтън Си Цзинпин се оплакал на Тръмп от критиките срещу Китай в САЩ.

"Тръмп веднага предположи, че Си има предвид демократите и одобрително отбеляза, че сред демократите има по-голяма враждебност (спрямо Китай)", разказва бившият съветник на Белия дом.

По-късно самият Доналд Тръмп категорично отхвърли твърденията му.

"Книгата на Джон Болтън е сбор от лъжи и измишльотини, чиято единствена цел е да ме злепоставят", написа в Туитър президентът.

"Много от смехотворните изявления, които ми приписва, никога не са съществували, чиста измислица. Той просто се опитва да си го върне, понеже го уволних като болен човек, какъвто наистина е!", допълни Тръмп.