Първото обръщение на Михаил Дегтярьов - временния губернатор на далекоизточния Хабаровски край, бе обяснение в любов към хората от региона, пише московският официоз "Росийская газета".

"Искам пълно взаимно разбирателство с всички жители на Хабаровски край и признавам любовта си към всички хабаровчани", заяви вчера новият регионален ръководител.

Руският президент Владимир Путин уволни в понеделник досегашния губернатор Сергей Фургал "поради загуба на доверие" и назначи Дегтярьов за временно изпълняващ длъжността. Фургал бе арестуван на 9 юли по обвинения в убийства, извършени преди 15 години.

Досега депутат в Държавната дума, Дегтярьов е либералдемократ също като своя предшественик. "Федералният център фактически чу мнението на избирателите в този край и се съобрази с него, като ме изпрати да работя тук", каза той. По думите му съвместно с федералното и местното правителство предстои да бъдат решени проблеми около бюджетния процес, борбата с коронавирусната зараза, подготовката за отоплителния сезон и изпълнението на националните проекти, утвърдени от президента Путин преди две години и осъвременявани в момента, добавя вестникът.

"Взгляд" цитира изявление на Дегтярьов, че няма намерение да конкурира Фургал на губернаторските избори догодина, ако бившият глава на региона бъде оправдан от съда. "Но времето ще покаже", прави уговорка той.

Кремъл изпълни желанието на Владимир Жириновски, лидера на Либерално-демократическата партия, да остави в нейни ръце единствения регион, където либералдемократите постигнаха впечатляващ резултат на последните избори. Назначението на Дегтярьов обаче може да вдигне градуса на протестите в региона, отбелязва "Свободная преса".

Хабаровски край "все още ври и кипи" след ареста на популярния губернатор Сергей Фургал. Десетките хиляди протестиращи в центъра на Хабаровск бяха подкрепени и в други градове из Далечния изток. Независимо от партийното си членство Дегтярьов се възприема като пришълец, пратеник на Москва. Той няма харизмата, нито твърдия характер на Фургал, а има и доста несериозен имидж в медиите, напомня вестникът коментари по повод инициативи на доскорошния депутат.

Според руски издания Дегтярьов предлагал например да се забрани оборотът на долари в Русия и даряването на кръв от хора с "нетрадиционна сексуална ориентация", настоявал да се смени днешният държавен химн с имперския - "Боже, царя пази" и да се въведе държавен стандарт за образите на Дядо Мраз и Снежанка.

Секретарят на ЦК на руската компартия Сергей Обухов твърди пред "Свободная преса", че 10 на сто от участниците в протестите са пратени от "местните кланове", други 20 на сто са "докарани" отдалеч, но останалите 70 процента са "самотек". Това са хиляди хора, значи "в региона има дълбинен протест" и той съвсем не се е стопил, уверява политикът.

Жителите на Хабаровск посрещнаха вр. и. д. губернатор с неразрешен протестен митинг, информира "Труд". Според онлайн изданието лХабаров.Todayы събралите се дошли с плакати "Долу ръцете от Сергей Фургал" и скандирали по адрес на Дегтярьов: "Махай се!", "Ние сме властта тук!".

Проявите в подкрепа на арестувания бивш губернатор вече не са толкова масови, но в по-голяма степен - политически, изтъква "Независимая газета" и съобщава за поредното шествие под наслов "Марш на Фургал", насрочено за събота в Хабаровски край.

Според вестника "дълбинният народ", излязъл на улиците, скоро ще бъде изместен от активисти на извънпарламентарната опозиция, издигащи лозунги против президента Путин. Реакцията на властите и най-вече на силовите структури ще покаже дали Кремъл е успял да постигне компромис с управляващите елити в Хабаровск или конфликтът се задълбочава, посочва "Независимая газета".

"Новая газета" припомня и подкрепя "бизнес версията" за ареста на Фургал, предложена от Сергей Игонин, журналист в радио "Ехото на Москва". Според него руските милиардери от семейство Ротенберг хвърлили око на завода "Амурстал", собственост на бившия губернатор, който единствен можел да достави евтино стоманени конструкции за предстоящия строеж на мост до далекоизточния остров Сахалин.

Ако основна е била именно търговската версия, а всичко останало е само предлог, за да бъде смазан Фургал, естествено може да назначат и друг губернатор либералдемократ. Дори Дегтярьов. Е, хабаровчани ще погледнат известната му снимка с Жириновски в банята и може да приемат това назначение като ново унижение - ами голяма работа, пише всекидневникът.

Изобщо Кремъл май не придава голямо значение на хабаровските протести - инак едва ли би назначил за глава на региона 39-годишния Дегтярьов, се казва в материала. Припомнят се исторически "прецеденти", когато един или друг владетел е назначавал на висок пост някой "млад и красив" мъж. Тогава защо Жириновски да не предложи Дегтярьов за губернатор на Хабаровски край? - пита в заключение "Новая газета".