Хиляди хора се събраха днес в градове в целия руски Хабаровски край, в Далекоизточния федерален окръг, за да настояват за освобождаването на своя губернатор Сергей Фургал, който е в предварителен арест по обвинения, че е замесен в няколко убийства, извършени преди около 15 години, предаде ДПА.

Наблюдатели в град Хабаровск казват, че това са най-големите протести от години, в които демонстрантите са по улици и площади и скандират "Свобода", "Москва, върви си!" и "Путин е крадец".

Местни медии съобщиха, че като цяло демонстрациите са били мирни и няма арестувани.

Говорителка на губернатора Фургал благодари в "Инстаграм" на демонстрантите за подкрепата. Надежда Томченко написа, че в региона рядко е имало такова единодушие и се обърна към демонстрантите с думите: "Сигурни сме, че ще бъдете чути".

Фургал, който казва, че е невинен, беше избран за губернатор на Хабаровск, който граничи с Китай, преди две години. Той победи дългогодишния титуляр на поста, който представляваше управляващата партия "Единна Русия".

В изявление, руският Следствен комитет обяви, че Фургал е смятан за "организатор на опит за убийство и на убийството на няколко бизнесмени" през 2004 и 2005 г.

Либерално-демократическата партия на Русия, на която е член Фургал, осъди обвиненията в убийство като политически мотивирани. Това е много голямо политическо дело, каза лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски след като Фургал беше задържан в четвъртък.