Кремъл отхвърли днес оценките на САЩ за руските военни жертви в Украйна и заяви, че Вашингтон не е имал възможност да получи точни данни, предаде Ройтерс.

Вчера Белият дом каза, че руските въоръжени сили са дали през последните пет месеца в битката за град Бахмут 100 000 жертви (убити и ранени), включително повече от 20 000 загинали. Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че тези оценки са "взети от въздуха".

Русия даде за последен път публично данни за своите загуби през септември миналата година, когато министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че 5937 руски войници са били убити в конфликта, припомня Ройтерс.

Кремъл окачестви като неверни твърденията на Пентагона за броя на жертвите, понесени от руската армия в т. нар. от Русия специална военна операция.

"Абсолютно са взети от въздуха", каза пред журналисти Песков, когато беше помолен да коментира числата, посочени от американското министерство на отбраната.

"Вашингтон няма възможност да посочи каквито и да било конкретни данни", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Кремъл призова "да се вярва само на тези (числа), които своевременно публикува руското министерство на отбраната".

Песков заяви още днес, че с всеки изминал ден Германия се въвлича все повече в конфликта в Украйна и че Берлин няма как да гарантира, че оръжията, които е предоставил на Киев, няма да бъдат използвани за удари по руска територия, предаде Ройтерс.

По думите на Песков в Донбас вече се използват оръжия, доставени от Германия.

Вчера канцлерът Олаф Шолц каза, че Германия е настояла оръжията, които предоставя на Киев, също както и въоръжението, изпратено от други страни от НАТО, да не бъдат използвани срещу руска територия.

Говорителят на Кремъл обаче каза пред журналисти: "Първо, Германия няма как да прави проверки. Второ, оръжията, предоставени от Германия на киевския режим, вече се използват за удари по руска територия, тъй като Донбас е руски регион."

Песков допълни, че "директната и индиректна въвлеченост" на Германия в конфликта се увеличава с всеки изминал ден. "Несъмнено канцлерът на Федерална република Германия най-напред трябва да вземе това под внимание", подчерта Песков.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес, че Русия нанася тежки удари срещу Украйна по всички фронтове, но същевременно снабдяването с оръжия е от ключово значение за гарантирането на успеха на Москва, предаде Ройтерс.

На среща с висшето военно командване Шойгу каза, че руските въоръжени сили провеждат операции "по всички линии на бойно съприкосновение". "Независимо от безпрецедентната военна помощ на западните страни противникът понася значителни загуби", допълни той.

Шойгу посочи, че руската армия провежда успешни атаки срещу украински складове, в които се съхраняват оръжия, доставени от Запада. Русия трябва да засили военното си производство, тъй като успехът на руските войски "до голяма степен зависи от навременното запълване на оръжейните запаси", подчерта той.

По думите му оръжейните предприятия са получили разпореждане в кратки срокове да увеличат темпото и обема на производството си.

Руската армия разполага с всички боеприпаси, от които се нуждае за бойното поле за тази година, увери Шойгу. Въпреки това той призова един от основните ракетни производители спешно да удвои производството на високоточни ракети.

През последните дни Русия нанесе едни от най-големите ракетни атаки срещу Украйна, чиято армия понесе големи загуби на жива сила.

Вчера Евгений Пригожин, ръководител на руската частна военна компания "Вагнер", която играе водеща роля в щурма на град Бахмут, отново обвини руското министерство на отбраната, че не доставя достатъчно боеприпаси на силите му. Бойците от "Вагнер" се нуждаят от 300 тона артилерийски боеприпаси на ден, но военното ведомство предоставя само една трета от това количество, каза той.