"Радиообръщението на президента Владимир Путин, което бе чуто днес по руски радиостанции в региони, граничещи с Украйна, е фалшиво", съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "То е резултат от предполагаема хакерска атака", предаде руската държавна агенция РИА "Новости" и добави, че редица радиостанции са излъчили фалшивото обръщение.

"Всички тези послания са абсолютен фалшификат", каза Песков.

Според независими руски медии съобщението е информирало населението на Ростовска, Белгородска и Воронежка област, които всички граничат с Украйна, че силите на Киев са пресекли границата с Русия.

Те цитират обръщението, в което погрешно се твърди, че в пограничните райони е обявено военно положение, а в цялата страна е започнала мобилизация за войната на Москва с Украйна, както и че населението трябва да се евакуира по-навътре на територията на Русия.

Киев отрича да е изпращал каквито и да било войски на руска територия и твърди, че случайните сухопътни нахлувания през последните три месеца, за които Москва обвинява Украйна, са били дело на руски партизани, съобще БТА.

В разпространено в "Телеграм" изявление управата на Воронежка област потвърди, че е имало хакерска атака и съобщи, че регионалните радиостанции са под контрола на правоохранителните органи и местните власти.