Френската крайнодясна партия "Национален сбор" на Марин льо Пен печели убедително европейските избори във Франция с 32,4 процента от гласовете. Това става ясно от сондажа на френския Институт за изследване на общественото мнение (Ifop) и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1, цитирани от БТА.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" с 14,3 процента.

Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още "Еколозите", с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната "Реконкиста", която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

Листата на "Национален сбор" е водена от 28-годишния Жордан Бардела. В речта си пред поддръжници той заяви, че французите са "изразили желание за промяна" и призова Макрон да свика предсрочни парламентарни избори.

"Еманюел Макрон е отслабен президент тази вечер", каза той пред поддръжници и добави: "Безпрецедентната разлика между президентското мнозинство и водещата опозиционна партия тази вечер отразява рязкото отричане и отхвърляне на президента и неговото правителство".

Резултатът е най-добрият, регистриран някога от "Национален сбор" на избори във Франция.