Крадци по целия свят се възползват от повишеното търсене на хигиенни пособия като маски, дезинфектанти и ръкавици, крадейки ги и препродавайки ги след това на раздути цени, предаде ДПА.

Индонезийската полиция съобщи, че е иззела над 500 кашончета с маски за лице. В Индонезия започна масово изкупуване на подобни материали, след като тези дни властите там потвърдиха първите два случая на заболяване с вируса. Близо 600 000 маски са иззети от склад в покрайнините на столицата Джакарта, съхранявани в 180 кашончета, съобщи полицейски говорител.

"Лицата, държащи склада, не разполагат с разрешение за дистрибуция на маските", добави той.

По думите му тримата собственици на обекта са отведени за разпит.

Вчера са иззети други 350 кашончета с маски от апартамент на територията на самата столица, допълни говорителят.

Цените на хирургическите маски в Индонезия се повишиха неимоверно, след като в понеделник властите там потвърдиха първите два случая на заразяване с вируса. Цената за кашонче маски може да достигне до 25 пъти над обичайната.

Из цяла Европа през последните дни полицейските служби също извършваха подобни акции.

В Италия финансовата полиция извърши претърсвания на различни адреси, за да противодейства на продажбата на маски и дезинфектанти на раздути цени с оглед на недостига на подобни средства в цяла Италия. Служители на италианската финансова полиция иззеха 10 000 маски за лице от един-единствен магазин в района на Неапол, където те били продавани с до 300 процента надценка.

Италианската финансова полиция добави, че е обвинила 14 онлайн продавачи в извършване на фалшива реклама, след като били заловени да предлагат на високи цени маски и ръкавици, за които твърдели, че осигуряват "пълен имунитет" срещу вируса.

В Германия бе съобщено за кражба на 200 литра дезинфектант от болница в град Любек.

Субстанциите са крадени през последната седмица от различни отделения на местна университетска болница, съобщи неин говорител. Извършителите вероятно са от болничния персонал, добави той.

За кражби на маски за лице и препарати за дезинфекция съобщават и здравни заведения в германските провинции Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония.

Във Франция, обществените болници в Париж съобщиха, че засилват мерките за охрана на складовете си, след като от болници в града бяха откраднати над 8000 маски и 1200 шишенца с дезинфектант.

Междувремнено се е повишило търсенето в интернет на порно сюжети, свързани с коронавируси, съобщава сайтът Мадърборд.

При въвеждане на думата "коронавирус" в сайта на Порнхъб излизат над 100 видеа. В едно от тях фабулата е свързана с жена на средна възраст, която се съгласява на секс срещу получаването на антивирусно лекарство. В друго филмче двама пациенти с атипична пневмония се отдават на секс в сграда, поставена под карантина.

Някои от видеата са с близка до реалността сюжет. Едно от филмчетата, заснето от двойка с псевдоними Спайси и Райс, е посветено на китайския град Ухан, станал епицентър на епидемията. Еротичното видео е било направено с нагръдна камера от видеорегистратор. В главната роля се изявява въображаем сътрудник на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ. Той отива в Ухан след затварянето на града. В защитен костюм изучава изоставен медицински център. Ненадейно биват нападнат от жена, след което двамата се отдават на секс.