Ситуацията около Идлиб става все по-напрегната. Вече 700 000 души са избягали от последния останал бастион на бунтовниците, с всеки следващ ден нови хора напускат родното си място. Те търсят защита от бомбите, с които сирийската армия засипва региона.

"Въпреки това не искам да бягам, ще изчакам до последния миг, защото в този студ няма как да живеем на палатка. Иначе децата може да умрат пред очите ми", казва учителят Абделкафи Алхамдо пред репортери на ДВ.

"Най-драматично е положението на децата", казва Джоел Басул от помощната организация "Save the children": "Ежедневно има убити или ранени деца - те са вече една трета от всички жертви. Децата плащат цената за един конфликт, в който не са замесени".

Смъртоносни сблъсъци

Проблемите на хората в Идлиб могат да станат и още по-сериозни. В сряда (12.2) турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще изпрати турски войски в района.

Той аргументира това с множеството турско-сирийски стълкновения от началото на февруари, при които загинаха турски войници. Същевременно обаче загинаха и над 30 сирийски войници. А в началото на тази седмица двете страни отново влязоха във въоръжени сблъсъци, при които загинаха още петима сирийски войници.

Затова Ердоган отправи недвусмислено предупреждение към правителството в Дамаск: "ако на турските войници бъде нанесена и най-минимална вреда, ще атакуваме силите на режима навсякъде, без да се съобразяваме с границите на споразумението от Сочи", каза Ердоган в сряда.

Засега обаче турският президент явно смята да се придържа към ултиматума, чийто срок изтича в края на февруари: до тогава Турция е дала срок на сирийските части да се изтеглят от обкръжението на турските позиции. В противен случай армията ще се задейства, предупреди Ердоган и съобщи, че турското военно присъствие в региона на Идлиб е било "сериозно разширено" в последните дни.

Плановете на Ердоган - нереалистични?

Сирийското правителство реагира незабавно. Изявленията на Ердоган били кухи и празни думи на една отдалечена от реалността личност, която не разбирала положението, обявиха от сирийското външно министерство. Армията на страната щяла да продължи да се бори с "терористичните организации" в региона.

Миналата седмица Турция изпрати силни военни подкрепления към Идлиб. Но президентът Ердоган едва ли ще рискува да влезе в директен сблъсък със сирийските войски, тъй като тези битки лесно могат да доведат до пряко противопоставяне с руската армия, която се бие на страната на Асад.

"Нито Турция, нито Русия смятат да правят политически или териториални отстъпки в контролираните от тях области около Идлиб", твърди политологът Тобиас Шнайдер. "Може и да се стигне до някакъв ограничен сблъсък, както през 2015-та, когато турците свалиха един руски бомбардировач. Тогава ще се види кой пръв ще отстъпи", казва експертът.

Турски амбиции и руски интереси

Опасността от евентуален сблъсък е голяма. Защото страните в конфликта преследват значими свои цели. Турция очевидно възнамерява да постави под контрол не само населените с кюрди райони в Североизточна Сирия, но и други области на юг. Ердоган изглежда не допуска, че правителството на Асад някога ще може да си върне контрола над цялата сирийска държавна територия от времето преди 2011-та година. Така Ердоган би поставил под своя контрол обширни региони, населени с кюрди, а и би могъл да докаже, че Турция е сила, която не се бои да налага претенциите си по военен път.

Правителството в Москва незабавно отхвърли заплахите на Ердоган. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че терористите в Идлиб продължават да атакуват сирийската армия и руските военни бази, макар Турция да е твърдяла, че ще унищожи джихадистите. Сирийската армия воювала не срещу цивилните граждани, а срещу екстремистите. А в сряда Москва и Дамаск обвиниха Запада, че оказвал трайна подкрепа на терористите в Идлиб. Напредвайки, сирийската армия била заловила големи количества военно оборудване, оръжия и муниции, част от които били западно производство, съобщи руската агенция "Интерфакс", позовавайки се на руски и сирийски правителствени представители. И Русия, и Сирия решително демонстрират волята си отново да поставят под свой контрол региона на Идлиб.

Публикувано в DW