Целта на операцията на американски специални части в Северозападна Сирия снощи е била лидерът на групировката "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади да бъде заловен жив, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Опитахме се да извикаме (Багдади) и да го призовем да се предаде. Той отказа и слезе в подземен район и докато се опитвахме да го накараме да излезе, ние смятаме, че той детонира колан с експлозиви и се самоуби", разказа шефът на Пентагона пред телевизия Си Ен Ен.

Еспър уточни, че двама американски военнослужещи са получили леки наранявания по време на мисията, но вече са се върнали в строя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разрешил операцията в края на миналата седмица. Тръмп "избра варианта, който смятахме, че ще ни даде най-голяма вероятност за успех", каза шефът на Пентагона. По-рано президентът в свое изявление потвърди, че лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е ликвидиран по време на операция на въоръжените сили на САЩ в сирийската провинция Идлиб.

Представител на правителството на САЩ, пожелал анонимност, заяви пред Ройтерс, че операцията е била проведена от военновъздушна база в Западен Ирак. Той подчерта важната роля на иракските власти в мисията. "Представители на иракското разузнаване и сили за сигурност допринесоха за успеха на операцията", заяви цитираният източник.

Защо руското МО се съмнява в истинността на операцията

Руското министерство на отбраната не разполага с достоверна информация за ликвидирането на Багдади и се съмнява в реалността на тази операция. Това заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Руското министерство на отбраната през последните дни не е засякло удари от американските ВВС или водената от САЩ коалиция в зоната на деескалация Идлиб, каза още той.

Поредното изявление за ликвидиране на лидера на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади няма да окаже влияние върху обстановката в Сирия, добави генералът говорител.

От момента на окончателния разгром на ИД от армията на сирийското правителство с подкрепата на руските военновъздушни сили в началото на 2018 г. поредната "смърт" на Багдади няма абсолютно никакво оперативно значение за обстановката в Сирия или за действията на останалите терористи в Идлиб, каза още Конашенков пред журналисти.

Според говорителя увеличаването на броя на хората, които заявяват, че са участвали в ликвидирането на лидера на ИД и разпространяват противоречиви подробности за операцията, буди съмнения в истинността и успеха й.

Той допълни, че руските власти не разполагат и с информация за оказване на съдействие за прелитане на американски самолети в зоната при въпросната операция.

Попитан дали Кремъл има потвърждение на информацията за ликвидирането на лидера на "Ислямска държава", говорителят Дмитрий Пексов заяви, цитиран от ТАСС: "Вижте (изявлението на официалния представител на руското министерство на отбраната Игор) Конашенков".

Доналд Тръмп заяви, че Русия се е "държала перфектно", като е отворила въздушното пространство над контролираните си територии в Сирия, за да бъде премахнат Ал Багдади. По думите на президента Вашингтон е предупредил Москва за подготовката за специалната операция, Русия е благодарила на САЩ за това, въпреки че не е знаела за същността на мисията.