Имах усещането, че някой те реже с нож в корема, докато участвах в преговорите с България. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за ТВ 24, цитиран от БТА

"Ще бъда честен с вас, аз бях този, който участваше в преговорите с България с цел да започнем преговори с ЕС и споделях същото чувство, което имаха македонските граждани по отношение на публичния дискурс, на всички коментари и изявления, които достигнаха до нас. Усещането, което имах, е усещането, което имаха гражданите, когато се водеха преговорите, а и преди това, все едно някой те реже с нож в корема. Но в крайна сметка трябва да вземете решение, което засяга бъдещите поколения", коментира Ковачевски.

По думите му разликата между него и лидерите на опозицията ВМРО-ДПМНЕ, Левица "и някои нови сателити около тях" е, че те искат да говорят за миналото, за да се усещат гражданите горди, "но горди да седят сами на малка маса".

"Аз искам да накарам гражданите с вдигната глава да седнат на голямата маса със защитена идентичност. И успяхме да го направим", каза Ковачевски.

В средата на юли, малко след като стана ясно, че парламентът в Скопие е  одобрил "френското предложение" за отваряне на европейския път на Северна Македония, Ковачевски заяви, че "най-накрая македонският език ще отекне в цяла Европа".

"Няма по-голям патриотизъм от това да подкрепяш просперитета на страната и да вземаш решения, които са от най-висш интерес за държавата и гражданите", написа тогава северномакедонският премиер.