Премиерът на Косово в оставка Рамуш Харадинай заяви на сръбски език, че се е защитавал с мълчание пред Спецсъда в Хага, предадват Танюг и БТА. 

"Получих юридически съвет да не се защитавам и да не отговарям на въпроси. С това свършиха задълженията ми към съда. Други задължения нямам", каза Харадинай на излизане от сградата на прокуратурата.

Той каза, че не е запознат за какво става въпрос в неговия случай. Тъй като е използвал правото да се защитава с мълчание, не е запознат подробно с подозренията за ролята му по време на войната и не е получил подробни информации от прокуратурата.

Запитан ще му бъде ли повдигнато обвинение, Харадинай отговори, че не очаква това да стане, но не може да прави такива прогнози.

В Специалния съд в Хага за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово /АОК/ привика за изслушването косовския премиер в оставка Рамуш Харадинай миналия петък, предаде Танюг, като се позова на медии в Прищина. Преди това съдът изслуша бившият говорител на АОК и бивш председател на косовския парламент Якуп Красничи.

Всички медии в Прищина публикуваха снимка, на която Харадинай влиза в сградата на Специалния съд. Не е известно в какви престъпления е заподозрян Харадинай, защото прокуратурата отказва да даде информации за това, подчертавайки, че разследването не е публично.

Сръбският вестник "Блиц" писа днес, че престъплението, в което е заподозрян Харадинай, се пази в тайна, но според международни източници наред е дошла неговата отговорност за търговия с човешки органи. Според събрани свидетелства, главните отговорни лица за прехвърлянето на жертвите от Косово в Албания, където насила са взимани органите им, са братът на Рамуш Харадинай Даут, Сами Луштаку и Якуп Красничи.

Очаква се да стане ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение. Ако това не се случи, Харадинай отново ще се бори за премиерския пост, заяви самият той преди да замине за Хага.