Тази планирана проява поставя в опасност войските ни. Всякакви подобни действия, които поставят военните ни сили в опасност, са повод за безпокойство за администрацията, заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс, съобщи БТА.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също осъди намерението на църквата да изгори публично копие на Корана на 11 септември и подчерта, че подобно действие би застрашило международните сили в Афганистан. Такава проява би поругала ценностите на алианса и може да има вредни последствия за сигурността на войските ни, заяви той пред журналисти във Вашингтон. "Смятам, че подобни действия силно противоречат на всички ценности, в името на които се борим", каза Расмусен.

Главнокомандващият международните сили в Афганистан генерал Дейвид Петреъс вече осъди планираното изгаряне на Корана. Той заяви, че това би обслужило пропагандата на талибаните в Афганистан и би подсилило антиамериканските настроения в мюсюлманския свят.

Баптистка църква в Гейнсвил, щата Флорида, обяви намерението си да изгори публично копие на корана на 11 септември, когато се отбелязва деветата годишнина от атентатите от 2001 г. в САЩ. Вестникът на Ватикана "Осерваторе романо" също осъди планираната инициатива. "Осъждаме остро това намерение и тази кампания. Те са в разрез с уважението, което трябва да се оказва на всички религии, и против нашата доктрина и вяра", заявява пред вестника архиепископът на Лахор и председател на епископалната конференция в Пакистан монсиньор Лорънс Джон Салдана.

Епископът на Бандун (Индонезия) Йоханес Мария Трилаксианта Пуджасумарта определи инициативата като "безотговорна постъпка". Пасторът на баптистката църква в Гейнсвил Тери Джоунс заяви вчера, че думите на генерал Петреъс се приемат много сериозно и че църквата е много обезпокоена от споменатите от генерала последици. Той обаче подчерта, че църквата не се е отказала от намерението си да изгори бройка на Корана на 11 септември.
"Ние сме твърдо решени да отидем докрай, но в същото време се молим по този въпрос. Кога Америка ще се изправи в защита на истината? Вместо да упрекват нас за действия или убийства, извършени от други, защо да не изпратим предупреждение на радикалния ислям, като кажем "Ако ни нападнете, и ние ще ви нападнем", коментира още пасторът.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън осъди плановете на пастора да гори корана, предаде ДПА. В словото си на организирана от Държавния департамент традиционната за месеца рамазан вечеря “ифтар“ Клинтън нарече намеренията на пастор Тери Джоунс “непочтителни“ и “позорни“. На ифтара бяха поканени около 230 гости, сред които имаше посланици, ръководители на неправителствени организации и 70 млади американски мюсюлмански лидери.