Може би следващата седмица се очаква корабът „Царевна“ да излезе от пристанището в Мариупол, държим връзка с корабособственика, обяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на външните работи Теодора Генчовска. 

Руските официални власти не са установили контакт с посолството на България в Москва. Това, което знам към момента е, че руската страна е информирала Световната морска организация за това, че осигуряват исканите още от самото начало сини коридори, обясни Генчовска. 

Тя допълни, че министерството е информирало за това корабособственика, който трябва да осигури нужния екипаж на „Царевна“, тъй като преди време от борда бяха евакуирани 14 моряци. На плавателния съд в момента има петима души, но ще бъде необходим допълнителен екипаж, за да бъде изведен корабът, уточни министърът. 

Шест чуждестранни товарни кораба остават в пристанището на югоизточния украински град. Сред тях е и българският „Царевна“.

Работи се по три варианта за набиране на екипаж за кораба, потвърди по-рано Николай Стефанов от фирмата за наемане на моряци пред БТА. След това плавателният съд може да се прибере у дома.

Стефанов потвърди и информацията, че на входа на порта има потопен плаващ кран. По думите му това е станало още преди два месеца. В момента тече операция кранът да бъде изваден, допълни Стефанов.

Корабът „Царевна“ е в пристанището на Мариупол от началото на конфликта в Украйна. На 18 април 14 българи и един украинец от екипажа се прибраха у дома.

Вчера Русия призова Международната морска организация и дипломатическите мисии на редица държави, сред които и България, да окажат влияние на собствениците на плавателни съдове в Мариупол да бъдат изведени до местата по постоянна регистрация.