Товарен кораб с 22 души на борда потъна в Източнокитайско море край японската префектура Нагасаки между Южна Корея и Япония. 13 членове на екипажа бяха спасени след сигнал за бедствие, подаден от плавателния съд предишната вечер, съобщи бреговата охрана, цитирана от Kyodo. Според други съобщения спасени са 14 моряци.

Всички снимки вижте тук

Понастоящем патрулни лодки и самолети издирват останалите членове на екипажа на регистрирания в Хонконг кораб с надеждата, че те могат да се намират на дрейф в спасителни лодки, но усилията им са възпрепятствани от силния вятър и бурното море.

Причината за потъването на кораба не е изяснена и няма признаци той да се е сблъскал с друг кораб. Представители на бреговата охрана на острова Джеджу казаха, че за района е имало предупреждение за силен вятър, но след това то е било отменено. Там около 7 ч. местно време вятърът е бил със скорост 16 метра в секунда, а вълните са били с височина около 3-4 метра. Температурата на водата е била около 18,5 градуса по Целзий, заявиха корейски длъжностни лица.

6 551-тонният Jintian е подал сигнал за бедствие около 23:15 ч местно време от около 110 км западно от островите Джеджу в Източнокитайско море. По време на подаването на сигнала за бедствие е издадено предупреждение за буря.

Корабът и неговите 22 членове на екипажа - 14 китайски и 8 граждани на Мианмар - са били на път за Инчон, Южна Корея, като са превозвали дървен материал и други стоки.

Петима от китайските членове на екипажа са били спасени от частен кораб, който е плавал наблизо, и всички те са били в добро състояние. Плавателният съд предупредил бреговата охрана, че екипажът е успял да се прехвърли в спасителните лодки, преди корабът да потъне.

Други осем души са били спасени от японските спасителни екипи и южнокорейската брегова охрана, които са се присъединили към акцията.

По-рано екипажът на Jintian се е свързал с бреговата охрана по сателитен телефон, като е заявил, че корабът им "се е наклонил и се пълни с вода", съобщава още японската агенция.

Междувременно стана известно, че обилни снеговалежи в големи райони на Япония доведоха до отменянето на стотици полети и до километрични задръствания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Авиокомпаниите "Ол нипон еъруейз" (All Nippon Airways) и "Джапан еърлайнс" (Japan Airlines) отмениха повече от 300 полета, а влаковете-стрели в северната част на страната бяха спрени или закъсняваха, съобщиха местни медии.