Ситуацията в Европа в момента е най-сериозната от края на Втората световна война насам, в частност заради хибридните действия на Русия.

Това заяви вчера Михал Куделка, ръководител на Службата за информационна сигурност (BIS), контраразузнавателна агенция на Чехия, на съвместен брифинг с президента на страната Петър Павел, съобщи Укринформ.

"Настоящата ситуация е най-сериозната от Втората световна война насам. Това, което правят руските войници в Украйна, това, което правят палестинските терористи в Израел, те биха направили и в нашата страна без милост и състрадание", каза Куделка, цитиран от БТА.

Според него "агресивната Русия е голяма заплаха за европейските демокрации, включително и за Чешката република".

Бригадният генерал спомена, наред с другото, кампаниите за дезинформация, опитите за дискредитиране на властите и за настройване на чехите срещу Украйна.

Куделка говори по-специално за фалшиви видеоклипове, като посочи за пример този, който се разпространяваше по време на кампанията за президентските избори в Чехия - с цел да дискредитира кандидата Павел. Експертите са открили доказателства, че видеото е подправено в Русия.

Петър Павел на свой ред отбеляза, че "настоящата ситуация в областта на сигурността не може да се нарече безпроблемна".

"А бъдещите перспективи съвсем не са оптимистични. Може да се предположи, че нещата ще се усложнят още повече", добави президентът.

Петър Павел стана първият президент от 26 години насам, който посети централата на контраразузнаването. Преди него това направи Вацлав Хавел през 1998 година.

Предшественикът на Павел Милош Земан постоянно критикуваше контраразузнаването си и постоянно отказваше да повиши неговия началник, отбеляза Укринформ.