Контрабандата на кокаин в Европа ще продължи да се увеличава през следващите две години поради нарастващото производство в Южна Америка, каза пред ДПА изпълнителната директорка на Европейската полицейска служба (Европол) Катрин де Бол.

"Не можем да го спрем напълно, защото търсенето е твърде голямо", добави тя.

В същото време Европол отбелязва все по-големи успехи на разследващите в борбата срещу международния трафик на наркотици, като през миналата година са били конфискувани над 300 тона кокаин.

Европол никога не е имал толкова добър поглед върху организацията на контрабандата на наркотици, както през миналата година, каза Де Бол. Това се отнася както за международните канали за разпространение, така и за местните продажби.

По-голямата част от кокаина се пренася по контрабанден път от Южна Америка до Европа по море и влиза в ЕС главно през пристанищата на градовете Антверпен и Ротердам. Митническите служители все по-често откриват големи количества наркотици, скрити в корабни контейнери.

В град Ротердам например през август те конфискуваха най-голямото до момента количество - около 8000 кг кокаин на стойност около 600 млн. евро в контейнер с банани, припомня ДПА.

Европол смята, че конфискуваните пратки вероятно са само малка част от пренасяния по контрабанден път кокаин. "Но това започва да вреди на бандите", посочи Де Бол. Те все по-често се опитват да си върнат конфискувания кокаин. Междувременно дори оборудват пратките с проследяващи устройства, за да могат да открият точното им местоположение, добави тя.