Консулството на Германия в Истанбул ще бъде затворено днес заради повишен риск от нападение в най-големия град на Турция, заяви министерството на външните работи на Германия, цитирано от ДПА и БТА. Германия предупреди гражданите си, че рискът от нападение е особено голям в централния квартал Бейоглу и около силно оживения площад Таксим. Министерството заяви, че мярката да бъде затворено консулството е била предприета след оценка на службите за сигурност и призова гражданите да бъдат особено бдителни и да избягват тълпите.

Германия, Швеция, Норвегия и Дания, както и САЩ още миналата седмица предупредиха своите граждани за увеличен риск от атаки в Турция. САЩ стесниха предупреждението си в понеделник, уточнявайки, че става въпрос за Истанбул. Турция от своя страна предупреди своите граждани за нападения в Европа и Съединените щати.

Напрежението между Турция и някои европейски страни избухна заради протести, които Анкара смята за ислямофобски или антитурски. Неотдавна десният екстремистки датско-шведски политик Расмус Палудан подпали Корана пред джамия в Стокхолм, заплашвайки да прави това всяка седмица, докато Турция не одобри присъединяването на Швеция към НАТО. През последните седмици няколко подобни акции в Европа предизвикаха възмущение в Турция. Те включваха чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, окачено в Стокхолм, и скъсани страници от Корана в Холандия.

Швеция, заедно с Финландия, искат да се присъединят към НАТО заради войната на Русия срещу Украйна. Всички 30 настоящи членове на НАТО трябва да се съгласят с това. Турция и Унгария все още не са казали "да".

Днес Ердоган отново заяви, че може да позволи на Финландия да се присъедини, но не и на Швеция. Случаят на Финландия се разглежда "положително", каза Ердоган на заседание на кабинета в столицата. "Но ние не гледаме положително на Швеция, нека го кажем", каза турският президент.

"Швеция, не се мъчи напразно! Докато вие и вашите сили за сигурност позволявате моята свещена книга, Коранът, да бъде изгорена и разкъсана, ние няма да се съгласим да се присъедините към НАТО", заяви Ердоган. Ердоган също така обвини и двете бъдещи членки в подкрепа на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН), които Турция смята за терористични групи.