Това съобщиха от британското външно министерство, цитирано от Франс прес.

"Ние изпратихме на Юлия предложението за консулска помощ от руското посолство в Лондон. Тя е свободна да реши дали иска да го приеме или не, и както разбираме, тя досега не е казала", заяви говорител на министерството.

В края на март Лондон каза, че проучва искане от Русия да получи консулски достъп до Юлия Скрипал, като подчерта, че уважава желанията на 33-годишната жена, която се възстановяваше от отравянето след лечение в болницата в Солсбъри - града, където двамата с баща й бяха отровени.

Вчера от лечебнато заведение съобщиха, че тя е изписана. Според местни медии британските власти са я отвели на безопасно място. Това предизвика негативна реакция от руското посолство, което писа в Туитър днес, че тя е "държана като заложничка", и обвини Лондон, че отказва информация за местонахождението на руската гражданка Юлия Скрипал, за нейните желания и за реалното й здравно състояние.

"Налице е нейното изолиране от обществеността, скриването на важни свидетелски показания и създаването на препятствия за обективно и независимо разследване", се казва в съобщението на посолството, цитирано от ТАСС.

Франс прес припомня и съобщението на британското вътрешно министерство от 6 април, че е отхвърлило молбата за виза от нейната братовчедка Виктория Скрипал, която искаше да я посети.