Основният опозиционен съюз на Аржентина "Заедно за промяна" (Juntos por el Cambio), спечели битката за губернаторското място в провинция Санта Фе - третата по големина в страната, предаде Ройтерс.

Победата на консервативния блок е съкрушителна, показват официалните предварителни резултати.

При преброени 57,14% от гласовете към неделя вечерта Максимилиано Пуяро спечели 60,60%, а кандидатът за алианса Перонистки съюз за родината (Peronista Union por la Patria) Марчело Левандовски, получава 29,25 процента.

Един от най-важните земеделски райони в Аржентина, в Санта Фе се намира селскостопанското пристанище Росарио, откъдето се изнася повече от 80% от селскостопанската продукция, отбелязва БТА.

Провинциалните избори се проведоха в разгара на голяма икономическа криза, като годишната инфлация достига до почти 115 процента. Категоричната победа на опозиционния съюз беше постигната шест седмици преди президентските избори в Аржентина на 22 октомври, на които управляващата лявоцентристка перонистка партия ще се стреми да запази властта, а настоящият министър на икономиката Серхио Маса ще е нейният кандидат.

Най-новите национални проучвания на общественото мнение показват предимство за либертарианския икономист Хавиер Милей, следван от Маса и кандидатката на "Всички за промяна" Патрисия Булрич.