Конгресмен републиканец от САЩ претърпя шокиращо изборно поражение във вторник след убийствен пост на Доналд Тръмп в Туитър. Марк Санфорд не успя да защити креслото си в Камарата на представителите и изгуби срещу кандидатка от своята партия, енергично разкритикувала недостатъчната му лоялност към американския президент.

Стар политически вълк, 58-годишният Санфорд до момента не бе губил избори и оцеля дори след шумен медиен скандал по повод извънбрачна връзка, запомнен от мнозина в САЩ.

От самолета, с който се връщаше от Сингапур след историческата си среща с Ким Чен-ун, Доналд Тръмп нахлу с гръм и трясък в щатската кампания на републиканците за първичните избори в Южна Каролина - часове преди затварянето на изборните секции.

"Марк Санфорд изобщо не ми помогна в моята кампания "Да направим Америка отново велика", заяви Тръмп в Туитър.

После отправи намеци за някои сочни подробности от скандала, при който Санфорд - тогава губернатор на югоизточния щат, изчезна за няколко дни през 2009 г., без изобщо да се обади на съпругата си. Заявил, че заминава на обиколка из Апалачите, за да разпусне, той обаче изненадващо бе забелязан да се връща от Аржентина, където се бе срещнал с любовница.

"Той ще се чувства по-добре в Аржентина", иронично забеляза Тръмп и заяви, че подкрепя неговата съперничка републиканка, Кейти Арингтън. Медии в САЩ съобщиха, че малко след полунощ в сряда тя е спечелила вота и наесен ще се бори с кандидат на демократите.

По време на кампанията Кейти Арингтън разкритикува Санфорд за недостатъчна лоялност към Доналд Тръмп, от когото конгресменът бе поискал по-специално да публикува данъчната си декларация. Тези критики според агенцията може да са изиграли по-голяма роля за изборното му поражение, отколкото постът на Тръмп в Туитър в последния момент.

И други републиканци, критикували Тръмп, бяха вече отстранени от изборната надпревара в полза на президентски привърженици или бяха принудени да се явят на втори тур в първичните избори преди вота на 6 ноември, когато ще бъде обновен съставът на 435-членната Камара на представителите и на една трета от Сената. Републиканците ще трябва да защитават мнозинството си в Конгреса.