Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в специално изявление от Белия дом, предавано на живо, национално извънредно положение. По-късно той подписа официален документ за това.

Целта на Тръмп е да осигури финансиране за плана му за стена по границата с Мексико, след като Конгресът не отпусна исканите от него 5,7 милиарда долара.

Той има и намерение да деблокира други федерални средства, включително предназначени за Пентагона, за да събере още пари за стената. Така заедно с парите, които Конгресът му отпусна (1,4 милиарда долара) той може да събере общо 8 милиарда долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лидерите на демократите в Конгреса вече обявиха, че ще се противопоставят всячески на инициативата на Тръмп. Нанси Пелоси и Чък Шумър окачествиха обявеното от Тръмп национално извънредно положение като "незаконно" и породено от "несъществуваща криза". Те казаха, че то нанася "силен удар" на Конституцията и прави Америка "по-малко сигурна".

"Всички знаят, че стените работят", каза днес Тръмп пред журналисти в Розовата градина на Белия дом. Той спомена за "нашествие" на мигранти, чието положение не е узаконено, предаде Франс прес.

"Говорим за инвазия на нашата страна, от трафиканти на наркотици и на хора, и всички видове престъпници и престъпни банди", каза Тръмп. "Обявяваме това извънредно положение заради тази инвазия", допълни той, цитиран от ДПА.

Тръмп заяви, че иска бързо построяване на стената по границата. Той изтъкна, че стената ще бъде построена много по-бавно, ако се мине през нормалните законодателни канали.

"Можем да направим една стена в продължение на дълго време, но аз не се нуждая от това, аз искам това да стане много по-бързо", каза Тръмп.

Той заяви, че очаква съдебни процедури да бъдат задействани срещу извънредното положение. "За щастие ние ще ги спечелим", допълни той.

Инициативата на Тръмп, която е остро критикувана от демократите, обаче не се подкрепя единодушно от самите републиканците. Противниците му виждат в това негово решение политическа маневра на един отслабен президент, чиято партия изгуби мнозинството си в Камарата на представителите на междинните избори през ноември.

Щатът Ню Йорк вече обяви, че ще оспорва в съда решението на президента да обяви национално извънредно положение.

"Няма да толерираме тази злоупотреба с власт и ще се съпротивляваме с всички възможни съдебни средства на наше разположение", заяви Летисия Джеймс, която е прокурор демократ от щата Ню Йорк.

Тръмп обаче припомни, че много други президенти са обявявали национално извънредно положение, но президентите, които той спомена, а именно Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-младши, са въвеждали такова извънредно положение не за финансирането на проекти, които Конгресът не подкрепя, а заради възникнали зад граница кризи, отбелязва Асошиейтед прес.

Клинтън е обявявал 17 извънредни положения, Буш - 13, а Обама - 12, посочват данните на изследователския "Център Бренън".

Очаква се по-късно днес Тръмп да подпише и бюджета, одобрен от Конгреса вчера, допълва Ройтерс. Това ще предотврати нова частична парализа на федералните институции, след като временната мярка за тяхното финансиране изтича утре сутринта местно време, отбелязва Ройтерс.

САЩ вече преживя 35-дневна парализа на федералните институции през декември и януари.

Как се обявява извънредно положение

Президентът на САЩ има правото да обявява извънредно положение в страната в случаи на кризи и то му дава на разположение над сто възможни мерки и даже да използва специални части. Конгресът е в състояние да контролира президента чрез законодателни процедури, но те трябва да бъдат с мнозинство за вето върху решението на президента, предаде ДПА.

Ситуацията на границата с Мексико не е съвсем ясна и вероятно Тръмп ще срещне сериозна съпротива срещу плана си, както от демократите в Конгреса, така и в съдилищата. Тръмп смята да използва обявяването на извънредно положение, за да освободи средства за изграждането на част от стената по границата, заобикаляйки Конгреса, който по принцип контролира бюджета. Един пример за обявяване на извънредно положение в страната е въведеното от президента Джордж У. Буш на 14 септември 2001 г. след терористичните нападения, което още е в сила.

Приетият през 1976 г. Закон за извънредното положение регулира неговото обявяване. Според Центъра за правосъдие "Бренън" към правния факултет на Нюйоркския университет при извънредното положение президентът разполага със 123 правомощия, които му позволяват да подминава законодателния процес в Конгреса.

Но Конгресът има право да отхвърли решението на президента да обяви извънредно положение. В Камарата на представителите мнозинство имат демократите и те вероятно ще бъдат срещу Тръмп. В Сената, където крехко мнозинство имат републиканците, мнозина съпартийци на републиканеца Тръмп не са склонни да приемат плана му. Ако двете камари приемат закон против обявяването на извънредно положение, Тръмп разбира се ще наложи вето. Ветото може да бъде отхвърлено с мнозинство от две трети в двете камари.

В историята на САЩ 31 пъти са били обявявани национални извънредни положения, повечето от които са били свързани с външни събития. Но нито едно от тях не е било толкова спорно, колкото това на Тръмп, свързано с границата с Мексико, заключава ДПА.  

Съобщение за "Ислямска държава"

Освен това президентът на САЩ заяви, че ще направи съобщение за халифата на "Ислямска държава" в следващите 24 часа. Новината идва в момент, в който ислямистите от групировката продължават да бранят последния си анклав в Сирия, предаде Франс прес.

"Разполагаме с много страхотни новини във връзка със Сирия и нашия успех за изкореняването на халифата и те ще бъдат обявени в следващите 24 часа", каза Тръмп пред медиите в Белия дом.

Той вече посочи, че официално съобщение, което ще е преди всичко символично, за края на този самопровъзгласил се "халифат", ще бъде направено много скоро.

За здравето на президента

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е в много добро здраве, но е наддал 2 килограма и заради това се озовава в категорията на затлъстели хора, предадоха световните агенции, като се позоваха на данните от годишния медицински преглед на Тръмп, извършен по-рано този месец.

Според данните 72-годишният Тръмп е висок 1,90 метра и тежи 110 килограма. Той е в много добро здраве, сочат още данните.

"Взимайки предвид всички резултати от анализите, изследванията и препоръките на специалистите, преценявам общото състояние на президента като много добро", заяви Шон Конли, лекарят на Белия дом.

През 2018 г. след годишния медицински преглед на Тръмп бе съобщено, че той тежи 108 килограма. Тогава Конли му препоръча да внимава с храненето, да прави повече упражнения и да свали между 4,5 и 6,8 килограма. Белият дом пък поясни тогава, че Тръмп е предпочел през изминалата година да яде повече риба вместо червено месо, но основната му физическа активност си остана голфът.

Оттогава Тръмп е качил 2 кила и технически индексът на телесната му маса става 30, тоест той попада в категорията на затлъстелите, започваща при индекс на телесна маса 30. Това пък увеличава риска за сърдечно заболяване и се асоциира и с по-висок риск за рак.

Според данните от прегледа пулсът на Тръмп в покой е 70 удара в минута. Миналата година е бил 68 удара в минута. Кръвното му налягане е 118 на 80. Миналата година е било 122 на 74.

Нивата на холестерола на Тръмп не са ужасяващи, но са все пак високи и лекарят на Тръмп е увеличил дозата от статини, която той приема за намаляване на холестерола. Общият холестерол на Тръмп е 196, което е по-малко в сравнение с 223 през миналата година. Така нареченият добър холестерол е 58, което е по-малко в сравнение с миналата година, когато е бил 67. Лошият холестерол е бил 122, което е по-малко в сравнение с 143 от миналата година. Лошият холестерол води до образуване на плаки в артериите и това може да предизвика инсулт или инфаркт.