Пет политически сили влизат в състава на новата Върховна рада на Украйна, предаде ТАСС, като се позова на данните от обработени 30,9% от протоколите от произведените вчера избори.

Кои влизат в радата

В парламента влизат пет партии. Начело продължава да е партията "Слуга на народа" на президента Володимир Зеленски. Тя има засега 42,12% от гласовете. Следва я проруската Опозиционна платформа на Виктор Медвечук, Юрий Бойко, Вадим Рабинович с 12,69%. На трето място е Европейска солидарност на бившия президент Петро Порошенко с 8,7%. Партията "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко получава 8,2%. Партията "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук получава 6,4%.

ТАСС съобщава, че Опозиционна платформа води на изборите за Върховна рада в Донецка и Луганска области. В Донецка област при обработени 25,82 процента от протоколите партията получава между 33,18 и 52,53 процента, а в Луганска област между 39,13 и 55,27 процента.

Кандидатите на "Слуга на народа" побеждават в 107 от 199-те едномандатни избирателни района.

В страната се гласува по смесената система. 225 места в парламента се определят по пропорционалната система, а 199 - по мажоритарната в един тур.

"Червените линии" на музиканта Вакарчук

Зеленски вече предложи на партията на музиканта Святослав Вакарчук - "Глас", да съставят коалиция в парламента. Вакарчук обаче отбеляза, че за по-конкретни обсъждания по този въпрос е нужно да се изчакат окончателните изборни резултати.

По думите му коалиция може да бъде съставена само на основата на коалиционно споразумение. "А коалиционното споразумение трябва да бъде съставено едва тогава когато проверим кой какви "червени линии" има", уточни той.

Вакарчук обозначи своите "червени линии", тоест нещата, от които не би отстъпил. "Украйна да се движи към Европа, ЕС и НАТО. Един закон за всички. Икономика без олигарси. А депутатите да слязат на земята", заяви той.

"Ако намерим общ език по тези въпроси, сме готови да седнем и да се договаряме с такива партии", обясни Вакарчук.

"Смятам, че нашата политическа сила показа нелош резултат, такъв, какъвто, ако не се бъркам, в Украйна досега не е имало. Точно така, както през пролетта президентът Зеленски показа резултат, какъвто в тази страна не е имало, и не съм уверен, че някой ще успее да го повтори", каза Вакарчук.

Коалицията се подготвя

Пропрезидентската партия "Слуга на народа" е започнала да подготвя коалиционно споразумение за новия състав на украинската Върховна рада. Това съобщи лидерът на партията Дмитро Разумков, цитиран от ТАСС.

"Проектът на коалиционното споразумение се пише, определени неща от него вече са готови", каза Разумков пред изданието "Бабел".

"Сега няма да се разпростирам върху тях, няма да бъде коректно. Сега изхождаме от това как ние виждаме нещата. По-натам ще видим - самостоятелно ли ще формираме мнозинство или ще започнем да обсъждаме с някого коалиционно споразумение", допълни той.

Какви са приоритетите на победителя

Президентът на Украйна Владимир Зеленски определи победата на своята партия "Слугата на народа" като голямо доверие в политическата сила и голямата отговорност.

"Това не е просто голямо доверие, това е голяма отговорност за мен лично, за нашия екип", каза той, обещавайки, че няма да подведе украинците.

Държавният глава добави, че днес неговият екип може да си позволи "да се отпусне, но не много, защото е необходимо да се работи от утре."

Държавният глава нарече приоритет на "Слуга на народа" да сложи край на конфликта в Донбас и завръщането на задържаните лица. "Знаете приоритетите: за мен главните приоритети, сигурен съм, са да сложим край на войната и да върнем нашите затворници, да победим корупцията, която все още остава в Украйна", каза той.