Осем души, заседнали на лифт на стотици метри над пролом в Пакистан, бяха спасени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Командоси проведоха смела и деликатна операция по евакуирането на шест деца и двама възрастни с помощта на хеликоптери и импровизиран лифт.

Драматичната случка с щастлив край стана във високопланински район в Северозападен Пакистан близо до границата с Китай.

Пакистанската служба за извънредни ситуации каза, цитирана от ДПА, че децата отивали вчера сутринта на училище, когато едно от въжетата на кабинковия лифт се скъсало. Пакистанската армия започна спасителна операция, като първият хеликоптер пристигна в района шест часа след инцидента.

Снимка: AP/БТА

Спасителната акция наподобяваше сцена от екшън филм, в която командос, който беше спуснат с лебедка, достигна до кабинковия лифт и даде на децата вода и лекарства. 

Първо с хеликоптер бяха спасени две от децата.

След това обаче операцията беше спряна заради лошата видимост и силния вятър. Останалите шестима души бяха евакуирани в по-малка кабинка.

Операцията привлече вниманието на цялата страна, като много хора се събираха пред телевизори, за да гледат какво става.

Шестимата ученици са на възраст между 11 и 15 години.

Снимка: AP/БТА

Хората от селата в Северен Пакистан често се придвижват със седалкови лифтове, за да пресекат реки и да скъсят разстоянието в планински райони. Те често са лошо поддържани и не се спазват мерки за безопасност. В резултат всяка година инциденти с лифтове вземат жертви в страната. През 2017 г. 10 души загинаха, когато въже се скъса и те паднаха в дълбока стотици метри пропаст, отбелязва АП.