Руски военни блогъри и бивш съветник на Кремъл заявиха, че Москва е уволнила уволнила командира на Черноморския флот ден по-късно, след като Украйна съобщи, че е унищожила голям руски кораб, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Официално потвърждение за уволнението на адмирал Виктор Соколов засега няма, а руското министерство на отбраната не отговоря на исканията за коментар.

Соколов пое командния пост през септември 2022 г., според уебсайта на министерството, няколко месеца след началото на войната на Русия в Украйна. Назначението му последва поредица от унижения за Черноморския флот, включително потъването на флагмана "Москва", поразен от украински ракети.

Въпреки смяната на командването, руските военни кораби продължават да понасят удари от украинските сили, чийто собствен флот в сравнение с тях е малък.

Украйна използва безпилотни военноморски дронове, натъпкани с експлозиви, за да атакува руски кораби и се опитва да ги изтласка от части от Черно море, което й позволява да отвори жизненоважен коридор за превоз на зърно.

В сряда Украйна заяви, че е унищожила руския десантен кораб "Цезар Куников" край бреговете на анексирания от Русия Крим при операция с дрон, който е пробил левия борд на кораба и го е накарала да потъне. Русия не направи коментар.

В тази снимка, разпространена от руското министерство на отбраната на 27 септември 2023 г. на монитора горе вдясно се вижда командващият руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов

Снимка: БТА/АП

Украинските военни твърдят, че са "унищожили" 25 руски военни плавателни съдове и кораби и една подводница през войната до момента.

За отстраняването на адмирал Соколов съобщиха руските военни блогъри и Сергей Марков, бивш съветник в Кремъл, без да цитират източниците на информацията си.