Колумбия е била най-смъртоносната страна за природозащитниците през 2022 г., като там са били убити най-малко 60 защитници на околната среда и на правата върху земята, съобщи британската правозащитна група "Глобъл уитнес" (Global Witness) в доклад, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Глобъл уитнес" установи, че най-малко 177 природозащитници са били убити в световен мащаб през миналата година. На Латинска Америка се падат 88% от смъртоносните нападения.

"В Колумбия и на други места коренните народи, общностите от африкански произход, дребните земеделски производители и активисти за опазване на околната среда бяха подложени на жестоки нападения", казва Лаура Фуронес, старши съветник на кампанията Защитници на земята и природата на "Глобъл уитнес" по време на виртуална пресконференция.

Констатациите върнаха Колумбия на първо място в списъка на най-смъртоносните държави за природозащитниците след убийствата бяха намалели през 2021 г. в сравнение с 2019 г. и 2020 г. Откакто дойде на власт през август миналата година, правителството на левия президент Густаво Петро обеща да засили опитите за спиране на такова насилие.

"Това е наистина срамна статистика за страната", каза министърът на околната среда Сусана Мухамад заяви във видеопослание.

Констатациите ще бъдат разочароващи за администрацията на Петро, която прие закон за ратифициране на споразумението от Есказу за опазване на околната среда през октомври миналата година.

Споразумението, прието в едноименния регион Есказу на Коста Рика през март 2018 г., включва разпоредби за защита на природозащитниците, наред с други. Законът все още не е одобрен от Конституционния съд на Колумбия.

Бразилия и Мексико са на второ и трето място по смъртност за природозащитниците през 2022 г., сочи докладът, съответно с най-малко 34 и 31 убийства.

Единствените две държави, които не са от Латинска Америка, са включени в десетте най-опасни за природозащитниците държави, са Филипините и Индонезия, посочва "Глобъл уитнес".