Бойците на ЧВК "Вагнер" вече са се изтеглили от руските Ростовска, Воронежка и Липецка области, през които преминаха по време на вчерашния си "Марш на справедливостта" към Москва, съобщиха местните власти в каналите си в Телеграм.

Повече от 10 000 квадратни метра пътна настилка е била повредена в Ростов на Дон, след като в града влязоха колоните на частната военна компания, обяви ръководителят на градската администрация Алексей Логвиненко.

"Специалисти направиха проверка на пътищата, по които е преминала военна техника. По предварителна информация площта на повредената пътна настилка възлиза на 10 000 квадратни метра. Най-силно е засегнат площад "Буденновский", написа Логвиненко.

Работата по отстраняване на щетите ще започне още днес, като се очаква тя да приключи до два дни.

Още снощи силите на частната военна компания започнаха изтеглянето си от Ростов на Дон, а днес губернаторът на Воронежка област Александър Гусев съобщи, че наемниците напускат и граничещата с Украйна територия. 

Той увери също, че всичко преминава нормално и без инциденти. 

Същевременно чеченски командир съобщи пред ТАСС, че специалните чеченски сили, разположени в Ростовска област, за да се противопоставят на похода на бойците от ЧВК "Вагнер", също са започнали да се изтеглят.

Специалните сили "Ахмат" се връщат към районите, където преди това се сражаваха, каза командир Апти Алаудинов.

Походът на наемниците от "Вагнер" към Москва обаче съживи един стар страх на Вашингтон: какво ще стане с руските ядрени оръжия, в случай на вътрешен бунт, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението на Евгений Пригожин да изтегли бойците уталожи непосредствените притеснения от голям конфликт в Русия, но случаят показа, че властта на руския президент Владимир Путин отслабва.

Снимките на танкове по руските улици напомниха за Августовския пуч в Москва от 1991 година и възникналите тогава страхове, че някой недобросъвестен командир може открадне ядрена бойна глава, каза бивш служител на американското разузнаване.

"Разузнавателната общност ще бъде силно фокусирана върху руските запаси от ядрени оръжия", прогнозира Марк Полимеропулос, бивш висш офицер от ЦРУ, ръководил тайните операции на службата в Европа и Евразия.

"За нас е важно да знаем кой контролира ядрените оръжия, защото се притесняваме, че терористи или лоши хора като чеченския лидер Рамзан Кадиров могат да ги потърсят, за да се възползват от тях", посочи Даниел Хофман, бивш високопоставен служител на ЦРУ, който е оглавявал московския му отдел.

Кадиров обеща да помогне за потушаването на бунта на "Вагнер" и изпрати хиляди свои бойци в южния руски град Ростов на Дон, който беше завзет от наемниците.

Снимка: БТА/АР

Американски представители казаха, че не виждат непосредствена заплаха за сигурността на руските стратегически и тактически оръжия.

"Не сме забелязали никакви промени в разположението на руските ядрени сили", заяви пред Ройтерс говорител на американския Съвет за национална сигурност. "Русия носи специална отговорност за командването, контрола и охраната на ядрените си сили, за да гарантира, че няма да бъдат предприети действия, които застрашават стратегическата стабилност", допълни той.

Но безопасността на тези оръжия представлява постоянна грижа за Вашингтон. В годишен доклад на американските разузнавателни служби се посочва, че "сигурността на руските ядрени материали... остава проблем, въпреки подобренията в защитата, контрола и отчетността".

Сценарият, който тревожи експертите, е че ако отново избухнат остри разногласия за войната в Украйна, някоя недобросъвестна военна фракция може да си осигури контрол върху определени оръжия.

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света, като според Федерацията на американските учени, той е включвал 5977 ядрени бойни глави. САЩ, за сравнение, разполагат с 5428.