Само няколко дни след погромите на футболните фенове, от разрушенията им в белгийската столица няма и помен. Коледен Брюксел оживява в светлини и предпразнична суета, гарнирани от тълпи туристи, още в края на ноември. Тогава по традиция издигат голямата коледна елха на Grand-Place /Гран Плас/, а в краищата на площада са разположени и къщичките с напитки и вкусотии. Тук всяка вечер грейва светлинно и звуково шоу, което допълва приказната атмосфера в белгийската столица. 

Коледните базари в Брюксел са разположени освен на най-големия площад в центъра на града, още на няколко възлови места, сред които и в пространството пред катедралата "Света Екатерина".

Там е старинната въртележка, а недалеч от храма е и базарът с виенското колело, където туристите могат да си купят сувенири, да хапнат нещо вкусно и традиционно, като неизменните гофрети, обичайно гарнирани с шоколад. Къщички с коледна украса са разположени и в подножието на Черната кула.

Славният Манекен Пис пък тази година е дегизиран като архитект с каска на главата и окичен с коледни гирлянди, но въпреки че символът на Брюксел е трудно различим облечен, туристите отново се тълпят, за да си правят снимки пред фонтана с "пикаещото момченце".

Изкушенията за рецепторите са много и неслучайно най-много туристи се стичат към белгийската столица точно в навечерието на Коледа, когато приказката оживява, особено по тъмно. 

Още снимки от коледната магия на Брюксел тук.

Снимка: Dir.bg

Снимка: Dir.bg

Снимка: Dir.bg

Снимка: Dir.bg

Снимка: Dir.bg

Снимка: Dir.bg