Руският президент Владимир Путин и тази година не изпрати новогодишни поздравления на американския президент Джо Байдън и на лидерите на други западни държави, съобщи ТАСС. 

Обичайно руският президент поздравява чуждестранните си колеги за Нова година и Коледа в последните дни на декември. На 30 декември Кремъл публикува списък на лидерите, които са получили такива телеграми от руския президент. 

В тях не са включени лидерите на Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Япония и други държави, които Русия смята за неприятелски. Путин не им изпраща поздравления за втора поредна година.

Освен това в списъка отново не е включен нито един от ръководителите на основни международни организации и водещи спортни федерации. Путин и тази година не поздрави и бившата германска канцлерка Ангела Меркел, която извади от списъка на поздравяваните миналата година.

Само двама от поздравените са от Европа - сръбският президент Александър Вучич и унгарският премиер Виктор Орбан. Изглежда унгарският премиер е получил лично писмо, тъй като по протокол от Кремъл би трябвало да поздравяват на същото ниво, т.е. не Орбан, а президента на страната Каталин Новак.

В съобщението до Орбан, който преди дни блокира 50 млрд. евро помощ за Украйна за следващите 4 години, Путин е написал, че страните са успели да "запазят положителната динамика" на отношенията "въпреки трудната международна ситуация". В поздравленията си към Вучич пък е отбелязал, че въпреки същите препятствия, отношенията между Москва и Белград се "развиват по конструктивен начин".

Още двама, но бивши, европейски лидери са попаднали в списъка на поздравените - бившият френски президент Никола Саркози и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

Общо Путин поздравява повече от 30 политици, включително държавните глави на Китай и Индия. Сред останалите са лидерите на Боливия, Бразилия, Венецуела, Куба, Никарагуа, Сирия, Виетнам, Лаос и Южна Африк. Поздравления са изпратени и до лидерите на "републиките" Южна Осетия и Абхазия, които почти никой по света не признава.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е сред поздравените, като Путин е изразил увереност, че Москва и Анкара и през следващата година ще продължат да развиват сътрудничеството помежду си, включително политическото и икономическото, предава ТАСС.

Той подчертава и че в последно време е направено много за развитието на многостранното сътрудничество между Русия и Турция: чрез съвместни усилия страните последователно реализират големи енергийни и инфраструктурни проекти, подпомагат разрешаването на регионални конфликти", съобщи пресслужбата на Кремъл. 

Руският президент е уверен, че през следващата година "Москва и Анкара ще продължат да изграждат двустранен политически диалог и продуктивно сътрудничество в различни сфери в полза на приятелските народи, в интерес на укрепването на сигурността и стабилността на евразийския континент", става ясно от разпространеното съобщение.

Поздрав за Нова година е получил и папа Франциск