Комисията, която има ангажимент да даде мнение за използване на имена на личности като наименования на фондации и сдружения, е дала отрицателно становище за използване на името Иван Михайлов, съобщават медиите в Северна Македония, цитирани от БТА.

Заключението от днешното заседание на комисията ще бъде изпратено на министъра на правосъдието.

"Комисията за използването на имена на лица смята, че наименованието на Сдружението "Иван Михайлов" е провокация за националните чувства на македонския народ, имайки предвид, че става дума за човек, близък до фашистката идеология, който със своите действия отрича уникалността на македонския народ, като в същото време предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество", се казва в съобщение на Министерството на правосъдието.

Комисията е заседавала в пълен състав, като неин председател е Сашо Цветковски от Академията на науките и изкуствата в Северна Македония (МАНУ), а новият й член е Евгений Литовски - историк от Министерството на културата.

Днес е последният срок, според изменения Закон за сдруженията и фондациите, в който Министерството на правосъдието по предложение на комисията трябва да вземе решение дали сдруженията със спорни имена да бъдат заличени от Централния регистър на Северна Македония.

Законът беше приет с единодушие от парламента на страната, след като откриването на клубове на сдруженията "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид бяха оценени като провокация.

Сдружението "Иван Михайлов" в Битоля не е реагирало в тримесечния срок, който законът даде, за да бъдат предложени нови имена, а от "Цар Борис Трети" в Охрид изпратиха писмо с искане за допълнителни разяснения, тъй като законът е с ретроактивно действие.

Междувременно клубовете и на двете сдружения бяха атакувани - клубът в Битоля бе подпален, а срещу този в Охрид имаше нападения с камъни, беше счупена табелата с името на сдружението, имаше и стрелба по помещението.