Отговорът на въпроса кой ще спечели от решението на Тръмп може да се раздели на две части.

От една страна обичайният заподозрян са големите американски корпорации, които могат да спечелят от по-малкото регулации.

Най-голямата асоциация на американските изпълнителни директори Business Roundtable обаче се обяви против решението на Тръмп.

Технологичните лидери като Google, Apple и Facebook, индустриалният гигант General Electric и дори производителят на автомобили General Motors също не подкрепят оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, което обаче вече оказа ефект върху световната икономика.

Цената на пeтpoлa copт бpeнт нaмaля c 23 цeнтa, а американският етанол поевтиня с 26 цента.

Очакванията на анализаторите са решението на Тръмп да доведе до още по-безконтролно увеличаване на американските петролни сондажи, смъквайки междувременно цената на черното злато.

Това може да попречи на усилията на ОПЕК и Русия, които се опитват да намалят добива на нефт.

Понижената цена на нефта може да повлияе благоприятно на американската икономика, а петролните корпорации разработващи залежите в САЩ биха спечелили от увеличеното предлагане.

EС формира общ фронт против Тръмп > > >

Излизането на САЩ от споразумението за климата обаче може да облагодетелства по неочакван начин Китай.

"Поднебесната империя" вече е начело в света по количество енергия, произвеждана от слънчеви и вятърни източници, но икономиката й продължава да разчита на силно замърсяваща промишленост.

Решението на Тръмп може да превърне Китай в лидер в борбата с глобалното затопляне и насърчаването на зелените технологии. Освен това азиатската страна може да извлече и други ползи от една по-изолационистка политика на САЩ.

Китай със сигурност ще се опита да запълни вакума, като разширява все по-силното си присъствие по света във всякакви области - от нови пътища и пристанища до банкови заеми и енергийни проекти.

Китайската банка за развитие ще финансира и български фирми > > >

За неудоволствие на Вашингтон Китай създаде миналата година своя банка за развитие, за да покрива нуждите, останали незадоволени от ръководени от САЩ институции като Световната банка, пише БТА.

Миналия месец президентът Си Цзинпин прие над 20 световни лидери, за да изтъкне китайската икономическа инициатива за изграждане на инфраструктура, свързваща Азия и Европа.

Си Цзинпин: 5 принципа и милиарди за ”Един пояс - един път” > > >

След три десетилетия на бърз икономически растеж Китай поема лидерска роля в Азиатско-тихоокеанския регион и на други места. Това говори не само за желанието на неговите лидери да модернизират държавата, а и за световно признание и прераждане след "униженията", понесени по време на колониалното управление и войните през 19 и 20 век.

Прераждането обаче тревожи съседите, тъй като Китай увеличава своето икономическо и военно влияние. То също така подхранва безпокойство от стратегическо съперничество със Съединените щати, което може в крайна сметка да доведе до конфликт.


Най-мощните оръжия на Китай през XXI век >> >> >>