Румънският президент Клаус Йоханис каза днес в Букурещ, че най-доброто решение е гласуването за приемането на Румъния и България в Шенген да стане едновременно и двете страни да влязат заедно в Шенгенското пространство, предаде румънската информационна агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Оптимист съм, че ще продължим, за да намерим решения за австрийския вот и за нидерландския подход към България, тъй като най-доброто решение, и това е ясно на всеки, е Румъния и България да бъдат гласувани едновременно, за да влязат заедно в Шенгенското пространство, каза той в двореца Котрочени след срещата с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

По думите му дискусиите за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство ще продължат. Той подчерта, че решението по този въпрос се взема в Съвета по правосъдие и вътрешни работи, а не от Европейския съвет и че въпросът за Шенген няма да бъде на дневен ред на Европейски съвет през февруари.

"Европейският съвет на 9 и 10 февруари няма да включва в дневния си ред въпроса за Шенген. Според мен така или иначе е твърде рано, каза Йоханис.

Според него до 15 януари "е трудно да се повярва, че ще се обсъжда нещо" и не очаква след две седмици да бъде решен "въпросът за австрийския подход и въпросът за холандския подход към България."

Трябва да разберем, че тези въпроси трябва да бъдат решени преди ново гласуване в Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Ще продължа всички дискусии, но не очаквам на Съвет през февруари тази тема да бъде обсъждана, тя ще бъде обсъдена в кулоарите на срещата между нас, но без да фигурира в заключенията", допълни Йоханис.

Европейският парламент и председателката Мецола бяха на наша страна от самото начало и препоръчаха, както чрез политическо гласуване, така и чрез политически дискусии, приемането на Румъния в Шенгенското пространство. Помолих президентката да запази този подход и този оптимизъм и да продължи с нашата легитимна надежда, че през следващата година, през 2023 г., Румъния ще стане част от Шенгенското пространство", каза още Йоханис.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола каза днес в Букурещ, че няма причина Румъния и България да не бъдат приети в Шенгенското пространство, предаде Аджерпрес.

Няма основателна причина да не приветстваме Румъния и България в Шенгенското пространство, каза Мецола на пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис.

Мецола посочи, че се правят усилия тази ситуация да бъде решена възможно най-скоро.

Ще продължим да поставяме този въпрос въпреки забавянията и разочарованието от 2022 г. Тази ситуацията ще продължи възможно най-малко. Казах и миналата седмица на Европейския съвет и призовах лидерите на европейските правителства да изпълнят обещанията, дадени на тази страна преди 11 години. Просто няма основателна причина да не приветстваме Румъния и България в Шенгенското пространство, защото всички условия за присъединяване са изпълнени, въпросът трябва да се реши и трябва да продължим напред, трябва да настояваме този въпрос да бъде решен през 2023 г., каза тя. 

Роберта Мецола изрази оптимизъм във връзка с шведското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2023 г.

По отношение на темата за миграцията, повдигната от Австрия при налагането на ветото срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген, Мецола каза, че това е тема, която като цяло доминира на европейските избори, а също и тема, която в зависимост от страната, може да има сезонен аспект.

Външната граница на Европейския съюз е защитена. Виждаме, че всички страни, включително Румъния, прилагат всички компоненти на достиженията на правото от Шенген, което отговаря на всякакъв вид опасения, които могат да се породят, добави председателят на Европейския парламент.