Китайският посланик в Съединените щати призова двете суперсили да си сътрудничат, за да подобрят отношенията си, тъй като са "изправени пред сериозни предизвикателства" по редица въпроси, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Пекин се надява да работи с Вашингтон, така че отношенията между страните да са стабилни, здравословни и трайни, но трябва да има и правилно разбиране между тях, каза Се Фън на форум в Харвардския университет, цитиран в прессъобщение на китайското посолство във Вашингтон.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е от сряда на посещение в Китай, за да обсъди теми от различен характер, сред които кризата в Близкия изток, войната в Украйна и напрежението в Южнокитайско море.

"Китай не залага на загубата на Съединените щати, не се намесва във вътрешните им работи, не се намесва в американските избори и е готов да бъде партньор и приятел на САЩ", заяви Се на форума в Харвард.

"Ако Съединените щати продължават да се намесват във вътрешните работи на Китай и да пречат на интересите на Китай по въпроси, свързани с Тайван, Хонконг, Синцзян, Тибет и Южнокитайско море, как можем да запазим основната линия на двустранните отношения, независимо от това колко "предпазни огради" са поставени?", каза дипломатът.

Ройтерс отбелязва, че в последните месеци двустранните отношения между Китай и САЩ бяха обтегнати заради търговия, твърдения за заплахи за националната сигурност, противопоставяне в Южнокитайско море и засилване на връзките на Вашингтон с Япония и Филипините, което Пекин определи като "съюзническа политика" и "вътрешни кръгове".