Китай смята да плати на Куба няколко милиарда долара, за да разположи на острова тайна база, която да шпионира САЩ, пише в. "Уолстрийт Джърнъл", като се позовава на американски служители, запознати със свръхсекретните разузнавателни данни.

Двете страни са постигнали принципно споразумение за създаването на базата, която ще позволи радиоелектронно разузнаване - прехващане на електронни съобщения и подслушване на разговори, включително такива, проведени чрез сателитни комуникации.

Разузнавателните данни за базата, които са събрани през последните седмици, "изглеждат убедителни", твърдят източниците на изданието.

Базата ще се появи на 160 км от щата Флорида, където има много военни бази, и ще даде възможност да се следи движението на американските военни кораби, отбелязва вестникът.

Източниците на изданието не назовават точното местоположение на базата и не разкриват дали изграждането ѝ вече е започнало. Вестникът подчертава, че е невъзможно да се разбере и какво може да направи президентската администрация на САЩ, за да предотврати случващото се.

Китайските и кубинските власти не са отговорили на молбите за коментар.

Разкриването на информация за планираното съоръжение разтревожи администрацията на Байдън поради близостта на Куба до континенталната част на САЩ. Вашингтон разглежда Пекин като своя най-значителен икономически и военен съперник. Една китайска база с усъвършенствани военни и разузнавателни способности в задния двор на САЩ би могла да бъде безпрецедентна нова заплаха, пише "Уолстрийт Джърнъл".