Непотвърдени съобщения, идващи от Китай, разкриха шокираща информация относно президента на южноазиатската страна Си Дзинпин. Въпреки че китайските медии не са потвърдили слуховете, туитовете на китайски лица предполагат, че президентът Си Дзинпин е бил поставен под домашен арест от Народната освободителна армия (НОА). Развитието идва ден след като Bloomberg съобщи, че китайски съд осъди бивш високопоставен служител по сигурността на доживотен затвор, завършвайки репресиите срещу "политическата клика", която той ръководи срещу Си Дзинпин, само седмици преди решаваща промяна в Комунистическата партия, съобщава HW News като подчертава, че новината нее  потвърдена от независими източници.

Дженифър Зенг, китайски активист за правата на човека, който сега живее в САЩ, публикува видео в своя Twitter, в което се твърди, че НОА се придвижва към Пекин.

"Военни превозни средства на НОА се отправят към Пекин на 22 септември. Започвайки от окръг Хуанлай близо до Пекин и завършвайки в град Джанджиакоу, провинция Хъбей, цялата процесия е дълга до 80 км."

Междувременно се носят слухове, че Си Дзинпин е бил арестуван, след като висши служители на #CCP са го отстранили от поста ръководител на НОА." Докладите също така предполагат, че почти 60% от полетите в Китай са били отменени в петък, без никакво обяснение.

Китайският автор Гордън Чанг, който също е базиран в САЩ, цитира видеоклипа на Zeng в Туитър и написа: "Това видео на военни машини, които се движат към Пекин, идва веднага след спирането на 59% от полетите в страната и задържането на висши служители. Има много дим, което означава, че има пожар някъде в #CCP. #Китай е нестабилен."

Към момента на подаване на този доклад само вътрешни полети с по-малък от обичайния трафик са забелязани да летят в китайското въздушно пространство, показа Flightradar.

Слуховете също предполагат, че Li Qiaoming, генералът, служещ за Китайската народноосвободителна армия (НОА), е можел да замени Си Дзинпин като премиер.

Снимка: Туитър

Сред индийските политически лидери Субраманиан Суами написа Twitter:

"Нов слух, който трябва да бъде проверен: Дали Си Дзинпин е под домашен арест в Пекин? Когато Си беше в Самарканд наскоро, лидерите на китайската комунистическа партия трябваше да отстранят Си от партийното командване на армията. След това последва домашен арест. Така върви слухът", отбелязва Суами като посочва туитове по новината.

Руският телевизионен канал Инсайдер UA също отбеляза слуховете и написа в Телеграм.

"Нещо странно се случва в Китай. Има масови слухове в Twitter за военен преврат в Китай и предсрочната оставка на Си от поста. Има много от тези публикации и от различни публикации/медии. Войските са масово прехвърлени към Пекин, забелязана е колона с дължина 80 километра. Освен това Китай отмени повече от 6000 (!) вътрешни и международни полети. Освен това всички билети, продавани с високоскоростна железница, са спрени и железопътният трафик е напълно спрян."

Засега всички слухове за военен преврат в Китай нямат достоверно потвърждение.

Напрежението между Китай и САЩ обаче продължава да расте заради Тайван.

Китай обвини Съединените щати, че изпращат "много погрешни и опасни сигнали" по тайванския въпрос. Китай направи това изявление, след като американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви на китайския външен министър Ван И, че съхраняването на мира и стабилността на Тайван е от ключово значение за САЩ..

Тайван беше във фокуса на 90-минутния "директен и честен" разговор на Антъни Блинкън с Ван И, заяви американски представител пред журналисти. Двамата високопоставени дипломати са в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

"Държавният секретар бе пределно ясен, че, в съгласие с дългогодишната ни политика за един Китай, която не се е променила, съхраняването на мира и стабилността в региона на Тайванския проток е от ключово значение", изтъкна американският представител.

В свое изявление китайското външно министерство заяви, че САЩ изпращат "много погрешни и опасни сигнали" по тайванския въпрос.

"Тайванският въпрос е част от вътрешните работи на Китай и САЩ нямат право да се месят по отношение на това какъв метод ще бъде използван за решаването на този въпрос", се казва в изявление на Ван И, разпространено от китайското ведомство.