Китай отчита за пети пореден ден рекорден брой новозаразени с Covid-19, предаде Ройтерс. В неделя новите случаи са били 40 347, от които 36 525 асимптоматични, а 3722 - със симптоми на заболяването, показват данните на Националния здравен комитет, оповестени в понеделник.

Ден по-рано новозаразените бяха 39 791.

За последното денонощие няма регистрирани смъртни случаи в Китай. До момента в страната са отчетени от появата на вируса общо 311 624 случая със симптоми на болестта.

В неделя в Китай избухнаха демонстрации срещу строгите ограничителни мерки, които властта налага в усилията си да поддържа политиката на "нулев ковид". На протестите бяха издигнати и антиправителствени лозунги, сред които искания за оставката на президента Си Цзинпин и смяна на еднопартийния модел. Протестите продължиха в някои китайски градове и в понеделник, а полицията разпръсна стотици демонстранти в дипломатическия квартал в столицата Пекин, съобщи ДПА.

На видеоклип от Шанхай се чува как демонстранти скандират "Си Цзинпин! Долу! ККП! Долу!" по адрес на лидера на Китайската комунистическа партия и самата партия. Това е безпрецедентна от десетилетия насам проява на съпротива срещу управляващите в Китай, коментира АП.

Британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си съобщи в неделя, че един от нейните журналисти, отразяващи протест в Шанхай, е бил задържан и малтретиран от китайската полиция, преди да бъде освободен няколко часа по-късно, съобщи Ройтерс.

"Би Би Си е изключително загрижена от отношението към нашия журналист Ед Лорънс, който беше задържан и му бяха поставени белезници, докато отразяваше протестите в Шанхай", каза говорител на медията.

"Той беше задържан в продължение на няколко часа, преди да бъде освободен. По време на ареста той е бил бит и ритан от полицията. Това се е случило, докато е изпълнявал работата си като акредитиран журналист", се казва в съобщението.

Според Би Би Си не е било дадено убедително официално обяснение за задържането на журналиста.

"Ние не разполагаме с никакво официално обяснение или извинение от китайските власти, освен твърдението на служителите, които по-късно са го освободили, че са го задържали за негово собствено добро в случай, че се зарази с COVID от тълпата", казва Би Би Си.

Три години от появата на коронавируса, Китай остава единствената голяма държава, която се опитва да спре разпространяването му с "нулев ковид" води до блокиране на достъпа до някои квартали в продължение на седмици. А в големите градове милиони хора бива тествани за ковид всекидневно, припомни агенцията.