Пикът на епидемията от коронавирус в Китай като цяло е преодолян, заяви говорителят на Държавната комисията по въпросите на здравеопазването Ми Фън.

"В момента, с изключение на Ухан, във всички градове на провинция Хубей в течение на една седмица не е регистриран нито един нов случай на зараза", каза още той.

Извън този регион са регистрирани 7 нови случая, 6 от които са при хора, пристигнали от чужбина. Намалява и броят на заболелите като цяло. Тези данни се приемат като доказателство, че пикът на епидемия в Китай е отминал, смятат властите.

Китайските въздушни превозвачи обаче отчетоха за февруари загуби в размер на общо 20,96 милиарда юана (3 милиарда долара) заради разпространението на епидемията от коронавирус и удара, който нанесе на търсенето на пътувания. Като цяло за месеца авиационният сектор на Китай е на загуба от 24,59 милиарда юана, заяви на пресконференция представител на китайското Управление за гражданска авиация.

В момента заразените с COVID-19 са над 126 000 души в повече от 100 държави. Починали са повече от 4600, но около 68 000 са оздравели.

Междувременно Европейският съюз ще обсъди въведената от САЩ 30-дневна забрана за влизане на европейци в страната заради коронавируса. Това съобщи в Туитър председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел. В поста си той пояснява, че трябва да се положат усилия, за да се избегнат икономически трусове. Мишел напомня, че ЕС предприема всички необходими мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

Поставянето на Европа под карантина от Доналд Тръмп ще има икономически последици и от двете страни на Атлантическия океан, пише в. "Монд" във връзка с решението на американския президент да ограничи достъпа на европейците до САЩ заради пандемията на коронавируса.

Решението на Тръмп ще създаде допълнителни трудности на авиокомпаниите и ще доведе до срив на пазарите, които констатират, че западните страни не са в състояние да дадат единен отговор на пандемията, отбелязва френското издание.

Според "Монд" решението на Тръмп е било очаквано от известно време, след като на 2 февруари той забрани в САЩ да пребивават чужденци, които преди по-малко от 14 дни преди датата на пристигането си са били в Китай. Най-предвидливите европейски граждани, които пребивават в Съединените щати, по-рано анулираха полетите си до Европа от страх, че няма да могат да се върнат в САЩ.

Решението на американските власти ще има сериозни последици за авиокомпании като "Еър Франс", които реализират голяма част от печалбите си от полети между Европа и САЩ. Още по-тежки ще са последиците за задлъжнели компании като "Норуиджън еър", които са превърнали в свой специалитет нискотарифните трансатлантически полети.

У нас случаите на COVID-19 остават 7, но състоянието на съпруга на починалата вчера първа жертва и критично, съобщиха от щаба за борба срещу заразата.

Австрия затваря училища и детски градини

За да бъде ограничено разпространяването на заразата с коронавирус в Австрия от понеделник ще бъдат затворени и училищата за деца над 14 години. Началните училища и детските градини ще разпуснат децата от сряда. Извънредната ваканция ще бъде слята с Великденската и ще продължи до 12 април.

Учебният процес за гимназистите ще продължи дистанционно - с помощта на електронна връзка между ученици и учители. До сряда ще бъдат изяснени въпросите, свързани с децата от градините, началните училища и прогимназиите - как ще бъде уреден отпускът на родителите, ще бъдат разгледани възможностите за дистанционна работа и за осигуряване на грижа за децата в случаите, когато никой от родителите не може да работи от вкъщи. Не се препоръчва децата да бъдат оставени на грижата на възрастни членове от семейството, апелът на правителството е за солидарност на младите към застрашените от зараза възрастни хора.

Москва: Ако руската ваксина влияе на COVID-19, до 1 г. ще я има в целия свят

Ако се потвърдят всички руски изследвания, че нашата ваксина влияе на COVID-19, то до една година Русия ще може да предостави тази ваксина на целия свят. Русия никога не е укривала технологиите си и смятам, че ако ваксината бъде потвърдена, то Русия ще предостави на всички страни в света аналога на производство. Това каза междувременно в интервю за БТА проф. Дмитрий Еделев - водещ руски лекар и учен.

В Русия има ваксина, която е била разработена срещу вируса от 2003 година, тази ваксина в Русия я има, разработката съществува, тя вече е тествана на мишки и на маймуни, и ако се стигне до заплаха за човечеството, то Русия е готова да произведе за два месеца над 20 милиона дози от тази ваксина, посочи той.

COVID-19 вирус белтъците на HIV1 - това са белтъците на СПИН, и затова руската система на активно третиране и лечение на заболелите са насочени против СПИН-а, и до момента, смея да споделя, че са най-ефективни при лечението на COVID-19. Руската схема за лечение се състои от три препарата против HIV1 - това е най-ефективно до момента и затова на този етап ние в Русия нямаме смъртни случаи, а само оздравели, поясни проф. Еделев.