Външното министерство на Китай обяви днес, че е наложило санкции на литовската заместник-министърка на транспорта и комуникациите Агне Вайчукевичуте, защото е посетила Тайван, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От китайското външно министерство допълниха, че ще преустановят взаимодействието си с министерството и сътрудничество в областта на транспорта с Литва, която е членка на ЕС.

В края на миналата година Литва позволи отварянето на официално представителство на Тайван във Вилнюс, което предизвика недоволство в Пекин. Държавите по света, осмелили се да открият представителства на Тайван се броят на пръсти (те са 15).

Китай разглежда Тайван като своя територия и смята установяването на дипломатически отношения с Тайпе за посегателство срещу политиката на Пекин за "единен Китай".

d

Именно по тази причина тогава Пекин отзова за постоянно посланика си от Вилнюс, обяви пратеника на Литва за персона нон-грата и започна да спира вноса на литовски стоки - месо, млечни продукти, бира.

Напрежението около Тайван ескалира в последните дни покрай посещението на председателя на камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова независимо от предупрежденията от Пекин да не го прави, защото "си играе с огъня". На Пелоси бяха наложени санкции, Китай спря сътрудничеството със САЩ в редица сфери, а китайската армия проведе агресивни военни учения около острова.